Kako najviše zbuniti korisnike?

.hr web

Pročitavši vijest na IZ-infoNEWS portalu o prvom javnom e-mail servisu, koji je potpuna novost na hrvatskom Internetu, bijah zbunjen. Izgleda da sam živio u zabludi da u .hr već dugo postoje javni e-mail servisi. Moje prve e-mail adrese bile su na domaćim javnim e-mail servisima. U najavi su podebljane riječi svaka osoba ili firma i adresa prema vlastitoj želji ime@prezime.com. Zbunjola.


Posjet navedenoj stranici nije otkloni zbunjenost. Prvo primjećujem usability zajeb, linkovi O usluzi, Česta pitanja i Uvjeti korištenja u sebi skrivaju JavaScript kod koji otvaraju novi prozor. U njima ima nekoliko osnovnih informacija, ali i dalje prosječan korisnik ne može shvatiti u čemu je kvaka. Molim bez komentara da je u vratima. Brzi uvid u kod otkriva da funkcionalnost stranice jako ovisi o pomalo staromodno pisanom JavaScriptu, za što nema previše opravdanja.


Igranje s pretraživanjem daje naslutiti o čemu se radi. Korisnik odabire korisničko ime i naziv domene, Posta.com.hr registrira navedenu domenu (ako je slobodna), doda MX zapis (ako ne znate što je to potražite MX zapis na DNS KAKO stranici) za nju koji pokazuje na njihov server i otvori korisnički račun. Pretpostavljam da je Posta.com.hr vlasnik te domene? U uputama stoji da svatko može naručiti neograničen broj adresa, ali nije jasno da li to sve ide pod onih 10 kn mjesečno, ili svaku adresu plaćate posebno? Da li i drugi korisnici mogu imati e-mail adresu na toj domeni?


Posta.com.hr bi na prvoj stranici trebala imati jednostavno objašnjenje, po mogućnosti ilustrirano i u točkama, iz kojega bi bilo odmah jasno kakvu to uslugu oni nude i o čemu se zapravo radi. Većina korisnika će otići s njihove stranice ako im odmah nije jasno što je to.


Post@ pred sobom ima trnovit put, kad korisnik i shvati što oni nude treba pobijediti mentalitet domaćeg surfera koji je naučen da je sve na Internetu besplatno. Ako se korisnik i odluči na korištenje onda je slijedeća stepenica predugu razdoblje od plaćanja do početka korištenja usluge. U današnje vrijeme korisnici su naučeni da par trenutaka nakon plaćanja mogu koristiti uslugu.


Post@ nema nikakav trial ili demo inačicu, korisnik kupuje mačka u vreći. Za početak su trebali organizirati marketinšku akciju u kojoj bi određen broj korisničkih računa (ne manje od 100) nudili besplatno. Ali ne po principu tko prvi, njemu e-mail, jer bi u tom slučaju dobili masu korisnika koje zapravo ne zanima usluga već grabe sve što je besplatno. Mogli bi iskoristiti foru s pozivnicama poslanih na odabrane adrese, mogli su odabrati hrpu blogera koji bi pisali o servisu i stvorili buzz, mogli su...ali nisu.



Komentari

22. ožujka 2008. 14:23

Mislim svatko tko se iole razumije u web zna da za 10kn mjesecno = 120kn godisnje mozes kupiti i sam domenu i hosting i imati koliko zelis mailova sa kakvim zelis imenom i biti sam vlasnik te domene. Servis nema nikakvog smisla. A da buzza nije bilo to si u pravu, sada prvi puta cujem.

23. ožujka 2008. 10:23

Potpisujem na marketinški promašaj. Nadovezujem se također na Tonija s jednostavnom "mišlju" da oni pak koji se ne razumiju "u web" se ovakvim servisom neće ni zamarati. Ergo, servis gubi smisao. Što se tiče promocije, barem su napisati taj inicijalni PR e-mail koji se relativno velik broj stranica i prenio - što mnogi uopće ne čine.

24. ožujka 2008. 18:47

U pravu ste, naravno. Oni koji se razumiju imalo će kupiti svoju domenu i imati email adresa koliko žele. Samo čini mi se da je sajt ciljan na ne tako obrazovane korisnike (čitaj, obične usere) što je i razumljivo, samo trebali su na stranici dosta detaljnije objasniti svoju uslugu i kako je wolf nave, podjeliti određen broj pozivnica. Kako god, želim im, kao i svima, sreću sa projektom!

25. ožujka 2008. 22:09

definitivno promašaj ... i vizualno i po funkcionalnosti ispod prosjeka... cijena je simbolična medjutim sumnjam da će pobuditi neki veći interes i da će potrajati kao usluga neko duže vrijeme...

26. ožujka 2008. 14:41

"Registracijom željene e-mail adrese ne postajete vlasnikom domene, vlasnik domene je tvrtka Logomedia." Dakle, za 120 kn godišnje malo magle... a npr. www.hrhosting.net za 155 kn godišnje nudi paket "mini", čiji je sadržaj ipak malo konkretniji...

5. travnja 2008. 14:18

stvarno prodavanje magle. za 100 kn godišnje sam si kupio domenu. preko googleappsa sad imam adresu na gmailu ime_koje_želim@mojadomena sa 6 GB prostora i bez spama :) i domena je moje vlasništvo ...