Zatrpane vijesti

linkoviposlovanjeprogramiranje

9 dana od posljednjeg posta, nakupilo se dosta stvari koje su zaslužile pokoju riječ. Još uvijek nisam pronašao najučinkovitiji online alat za organizaciju surferskih otkrića. Blog postove tagiram u Google Readeru, citate i koristan sadržaj bacam u Clipmarks, neke stvari grupiram u Netvibesu na todo listi ili kao Webnote. Ovo što slijedi je brza kompilacija nastala čišćenjem. ;-)


David je u najnovija dva posta spominjao poslovne web 2.0 aplikacija za firme. SitePoint pokreće istu temu: Business Web Apps: Which Do You Use? Začuđujuće mali broj komentara. Poslovnom svijetu nedostaju jednostavne i učinkovite aplikacije. Nedavno je jedan korisnik klasične .hr poslovne aplikacije natuknuo kako bi vrlo rado plaćao duplo veću cijenu za održavanje kad bi imao jednostavnije aplikacije s najvažnijim funkcionalnostima i maksimalno pojednostavljenim sučeljem. Vrijedi razmisliti.


Ext JS polako postaje sve prihvaćeniji i sve se više koristi. Coolite Studio spaja Ext i ASP.NET svijet. Ista firma kriva je i za zanimljivu JavaScript datumsku biblioteku: Datejs. Jack i dalje vrijedno štrika kod, uglavljuje Ext 2.0 API dokumentaciju u AIR (performanse su osjetno bolje nego obična dokumentacija, čak i ako je na lokalnom disku), pokazuje kako izgledaju Vista gadgeti napravljeni uz pomoć Ext JS-a.


Ako vam web tipografija nešto znači u životu onda ste već posjetili ili morate posjetiti stranicu Web Typography Sucks.


Za vrijeme zimskih praznika neki su biseri smatrali da je dobra ideja organizirati ECDL tečajeve za osnovnoškolce. Bolje da su im organizirali tečaj How To Build a Game In A Week From Scratch With No Budget. Za izradu vlastitih igara klinci bi mogli koristiti nešto iz Garaže (Torque Game Builder i Game Engine koriste se u brojnim školama širom svijeta). Ako ne pristaju na ništa drugo nego na open source onda imaju Panda3D Engine, a neki kažu ni da GameBlender nije loš.


IBM je napravio edukativni MMO za klince koji bi ih trebao upoznati sa znanostima o okolištu: PowerUp. Šteta što su sistemski zahtjevi poprilični pa nije baš da bi se mogao zavrtjeti na prosječnog .hr školskom računalu.


Ako razmišljate o startupu onda zavirite u Start-up Guide. Ako pokrećete open source startup (ovih dana se bolje prodaju open source firme nego web startupi, vidi: MySQL, QT) potrebno je proučiti: 10 golden rules for starting with open source, 10 golden rules for running an open source project.


Djangoljupci? Per-user caching in Django. Django full-text indexing with Djapian.


Microsoft je otkrio neke svoje binary Office formate, a Joel piše Why are the Microsoft Office file formats so complicated? (And some workarounds).


Nisam zaboravio ni PHP. The smallest PHP framework you shouldn’t code without.