Rad za podatke i (ne)očekivani obrat

baze podatakaweb

Rat na podatke doživio je (ne)očekivani obrat. Google, Plaxo i Facebook pridružili su se DataPortability grupi. To njihovoj misiji daje veću težinu s obzirom na količinu korisničkih podataka koje kontroliraju. Mnogi dvoje u njihove dobre namjere, a neki optužuju Facebook da pokušava popraviti loš PR iz slučaja Scoble Scraper.


Danas čitamo kako Google, IBM i VeriSign razgovaraju o pristupanju OpenID fundaciji, a Flickr se ozbiljno sprema da postane OpenID provider.


Ako se po prvim danima poznaje godina, onda nas u ovoj očekuje prihvaćanje otvorenih standarda, interoperabilnost na valu oslobađanja podataka. Tu će se otvoriti novi problemi s privatnošću podataka, ali gubi se jedno jako oružje u borbi za zadržavanje korisnika, data lock-in postaje prošlost. Za klasične proizvođače softvera to je noćna mora i takav trend će se u početku zadržati samo na webu.


Jasno je da neće sad svi pootvarati svoje aplikacije da bi korisnici mogli slobodno seliti svoje podatke. I ne čudi da je inicijativa krenula od velikih, oni imaju ogromnu prednost pred drugima, ako i krene izlijevanje korisničkih podataka prema manjim providerima, gotovo je sigurno da će uslijediti veliki povratni val koji će još više povećati njihovu bazu i broj korisnika. Prosječan korisnik će uvijek prije vjerovati velikom provideru, dok će specifične i usmjerenije potrebe bolje zadovoljavati mali i agilni provideri.