Open source mobitel i ostale priče

linuxpythontehnologijeweb

Sasvim je sigurno da se neće ponoviti iPhone ludnica, ali Neo 1973 je po mnogo čemu sličan svojem razvikanom konkurentu. S jednom bitnom razlikom, bazira se na Openmoko open source platformi. Neo ima ono što smatraju da nedostaje iPhoneu, ima integrirani AGPS, ali nema kameru. Od danas je moguće naručiti dvije razvojne inačice ovog uređaja: Neo Base - Developer preview (300$) i Neo Advanced - Developer preview (450$). Za one koji žele znati više preporučam Openmoko.org stranice. Zanimljivo, dobijam želju da naručim taj Neo Base, ali budem pričekao prva iskustva korisnika.

Canonical predstavlja Storm, Python ORM kojeg oni već više od godinu dana koriste na Launchpadu, a sada je objavljen pod open source licencom.

Nedavno je časna starina doživljela svoju 12. inačicu i po prvi put koristi 2.6.x kernel (i prije se mogao koristiti, ali nije bio default). Prozivaju ga i anti-'buntu, a XLAYN je napisao iscrpan review koji bi mogao pomoći početnicima da savladaju Slackware. I ja sam tijekom svih ovih godina dosta koristio Slackware (skidao sam i diskete s 14400 modemom), ali smatram da danas ima dosta boljih distribucija za upoznavanje s Linuxom. Novim generacijama bi, za osjećaj onoga što je nekad nudio Slackware, radije preporučio Arch Linux.

Jedna od zanimljivijih novih JavaScript knjižnica je purple-include koja omogućava prikaz dijelova jedne html stranice na drugoj. purple-include je samo jedan dio Purple svijeta, a o čemu se radi možete pročitati u uvodu u Purple.

Smashing Magazine je i dalje standardno dobar i iscpran. Best of May/June 2007 na prvom mjestu donosi link na Color Inspiration from the Masters of Painting. Jako zgodna fora za pronalaženje prave palete za vaš web site.



Komentari

9. srpnja 2007. 21:56

Hej, nova vučja glava! ;)

10. srpnja 2007. 21:36

To je snimljeno danju, a ona stara noću... :-)

21. srpnja 2007. 21:02

Anchor na "Arch Linux" pokazuje na "tp://www.archlinux.org/", a ne na "http://www.archlinux.org/" kako bi trebalo :-)