Kako zapakirati Django aplikaciju?

pythonweb

Silver Stripe Software ima Silver Catalyst aplikaciju koja bi trebala služiti za upravljanje projektima na kojima rade distribuirani i agilni timovi. Možda se varam, ali aplikacija baš i nije vrijedna pažnje. Sučelje je spartansko, ali totalno neintuitivno i prilikom kratkog testa morao sam nekoliko puta konzultirati priručnik da bi vidio kamo i kako dalje. Možda je to agilnim Indijcima intuitivno, ali meni nije. Oni grafovi izgledaju zanimljivo, ali rad programera ne može se samo tako svesti na burndown chart pa da vi na osnovi njega vidite kako projekt napreduje. Ali vrijednovanje programerskog posla je puno kompleksnija tema kojom se sad neću baviti.

Ono što je zanimljivo kod Silver Catalysta je način na koji je zapakirana ta Django aplikacija. Kratki opis tehnologije možete pročitati u postu Deploying a Django app on the desktop. Ključna aplikacija za proces pakiranja je cx_Freeze koja omogućava smrzavanje Python skripti u stanje pogodno za distribuciju.

Zapakirani Silver Catalyst ima sve što je potrebno za izvršavanje aplikacije (samo za Windows platformu) pa na ciljnom računalu ne morate imati ništa osim operacijskog sustava. Izvorni kod je preveden u byte code format (nema običnih .py skripti), a većina koda (korišteni Python moduli, Django, sama aplikacija) zapakirana je u catalyst.exe datoteci koja je u ZIP SFX formatu. Zgodno i praktično.