My God, it’s full of WebOSes…

tehnologijeweb

FranticIndustries opisuje 10 web operacijskih sustava (uobičajena kratica je webos, i to su web aplikacije koje emuliraju ponašanje klasičnog desktop operacijskog sustava). Taj opis se nastavlja na Stanov prvi opis od prije par mjeseci. Tih webosova ima toliko da mi je odmah pala na pamet prerada jednog od najpoznatijih citata iz SF literature za naslov. :-)

Što to tjera tolike developere da se bacaju na razvoj webosova? Izgleda da je to još jedna velika misterija u rangu onih s jeguljama, lemmingsima...

Bilo bi zanimljivo vidjeti neko istraživanje o broju korisnika webosova i o tome koliko ih ljudi stvarno koristi. Njihovo se korištenje u pravilu svodi na prijavu, brzi pregled, komentar "gle kako je to zgodno, kao pravi desktop os", možda još malo isprobavanja i brzi zaborav. Kopiranjem nekoliko jednostavnih funkcionalnosti i aplikacija iz desktop okruženja ne postiže se ništa što bi natjeralo korisnike na njihovo korištenje. Webosovi nemaju killer aplikacije niti killer feature kojima bi privukli korisnike.

Browser je drugačija platforma, za aplikacije u njemu trebalo bi osmisliti nekakvo drugo sučelje koje bi bilo jednostavnije za korisnike i manje pogubno za performanse. Nekako mi se ne čini ovakvi webosovi imaju budućnost. Je, kao igračke su sjajne i zanimljive, i ja sam razmišljao i radio neke korake prema njima, ali kad realno razmislimo vidimo da dobiveno nije vrijedno uloženog truda.

Stan spominje AjaxWindows kao najnoviju aplikaciju u tom pripetavanju, ali riječ je o starim znancima koji su samo malo ušminkali svoje aplikacije.

Možemo li očekivati Google WebOS (svi najradije pričaju o tome :-) )? Mislim da ne. Barem ne u ovakvim pojavnim oblicima. Ovo je prekomplicirano za prosječnog korisnika, a Google mantra je jednostavnost. Barem je dosad bila...

Umjesto Arthura mogao sam za naslov ovog posta upotrijebiti naslov jedne knjige Predraga Raosa. I ne bi ga trebalo prepravljati.



Komentari

16. lipnja 2007. 20:22

Null efort?

16. lipnja 2007. 20:24

A ne, prije Mnogo vike nizašto...

16. lipnja 2007. 21:22

Ovo drugo. :-)