Brzi pregled: Safari, razvoj za iPhone

aplikacijeopen sourcerazvojweb

Apple je napravio Safari preglednik i za Windows platformu: Safari 3 Public Beta. I on ima problema s AD proxy autentifikacijom. Kao 1. od 12 razloga zašto ćete zavoljeti Safari navodi se Blazing Performance, ali ja baš nisam stekao takav dojam. Isprobao sam jednu ExtJS aplikaciju i učitavanje traje osjetno duže. Tijekom testa od 5 minuta srušio se isto toliko puta. Sva sreća da se brzo učitava. Zgodan je za one koji trebaju testirati izgleda stranica u njemu, ali trenutno je poluupotrebljiv. Zašto se Apple odlučio na ovaj korak? Zbog toga jer je danas browser (polu)platforma pa šire utjecaj? Ili to samo prijatelj prijatelju "vadi mast"? :-)


Scott Karp piše kako iPhone ipak neće biti zatvorena platforma već da je Apple objavio da će biti otvoren za 3rd party aplikacije. Objava spominje kako će iPhone vrtjeti aplikacije napravljene po Web 2.0 standardima (hm, gdje je ta specifikacija web2.0 standarda ;-) )...hm, pa logično je da će ugrađeni browser prikazivati web stranice, po tome smo već svi napravili aplikaciju za iPhone?! Spominje se da će te aplikacije moći pristupati servisima iPhone-a što je korak više, ali i velika sigurnosna prijetnja.


TechCrunch spominje probleme s gubljenjem podataka u Google Readeru. Koliko ja vidim moja 154 feeda su na broju. Ipak radim backup, za svaki slučaj...


Mnogi pogrešno smatraju da je komercijalni open source oksimoron. U Rimu se, u sklopu Festivala inovacija, održala Commercial Open Source Software konferencija.