Xcerion - Internet Operacijski Sustav

riatehnologijeweb

Došla mi je poruka o aktivaciji Xcerion beta korisničkog računa. Ne sjećam se kada sam se prijavio za testiranje, ali valjda jesam, nekada... Trenutno podržava IE6+ preglednike, a navodno vrlo vrijedno rade na podršci za Firefox. Jedan stari VMware image (nadnevak na /WINDOWS direktoriju je iz 2003. godine) opet je poslužio. Osim neuspjelog pokušaja instalacije podrške za VML, podizanje Xceriona je prošlo bez problema. Čini mi se da je XIOS/3 (njegovo kraće ime) najagilniji od svih IOS-ova koje sam testirao. Korisniku se nudi potpuna simulacija desktopa klasičnog windowsolikog računala. Cijela stvar je odrađena izuzetno dobro, a jedinu što me smetalo su pozicije nekih prozora kod podizanja. Kao i svaki pravi OS XIOS/3 ima i konzolu za ljubitelje crne praznine (ide i u full screen). Pomoć je vrlo opširna, a za developere postoje odlični primjeri za razvoj aplikacija za XIOS/3. Zgodna stvar je iLauncher koji je najlakše opisati kao lite inačicu WebRunnera.

Model za razvoj je MVC, a izrada aplikacije se svodi na definiranje izgleda i ponašanja u XML datotekama. Opis tehnologije koju koristi Xcerion pročitajte na njihovim stranicama. Opis je pomalo suhoparan, ali kad vidite njihov primjer onda vam odmah sve jasno. Već postoji i kompanija XideZone, koja u partnerstvu s Xcerionom, želi informirati, educirati i dati podršku developerima koji bi željeli razvijati aplikacije za XIOS/3. Njihov project manager je Goran Panić, po svoj prilici još jedan iz SEE zone. :-)

Sve je to lijepo i krasno, ali čini mi se da budučnost web aplikacija nije krenula u tom smjeru. Ono što bi takve aplikacije trebale donijeti su jednostavna i razumljiva sučelja koja rješavaju konkretne probleme. Takve aplikacije će masovno koristiti ljudi koje ne zanima ništa drugo nego rješenje za njihovu potrebu i problem. Simuliranje klasičnog desktop okruženja, sa svim problemima koje korisnicima ono može donijeti, nije pravi put. Sve što je nepotrebno treba izbaciti. A XIOS/3 ima dosta toga nepotrebnog. Kad usporedite XIOS/3 i Facebook platformu, onda vam postaje jasnije zašto mislim da XIOS/3 nije budućnost. Facebook platformi možete pristupiti s različitih strana na različite načine (npr. Blackberry ima dosta dobru Facebook aplikaciju), skoro da nema ograničenja.

XIOS/3 je sam po sebi vrlo dobro odrađen proizvod, ali s poslovnim modelom koji se zasniva samo na oglasima (njihov moto je Software should be free) i s primarnom nakanom da klasične desktop aplikacije migriraju na njihov OS, odabrali su pretrnovit put do uspjeha.