Bradate vijesti

.hr weblinuxrazvojtehnologijeweb

Nije bradata vijest, ali vjerojatno ste već svi danas čuli za SimpleDB. Neki su dali kratak i točan prikaz o čemu se radi, a drugi već proglašavaju Oracle, MySQL i MSSQL mrtvima. Možda je to previše feedova u mojem RSS readeru, ali nekako mi se čini da u zadnje vrijeme sve više ima praznog baljezganja u stranoj blogosferi. Svi moraju komentirati, svi predviđaju, svi trpaju neke stvari u okvire koji im baš ne pristaju.

Malo bradatija vijest je uključivala LinkedIn i njihov API. Gdje je API? Nema ga. Pa čemu onda strka? Najavljen je? Pa najavljuju oni njega već neko vrijeme i ništa. I onda pročitam kako će birati one kojima će dopustiti njegovo korištenje. Diskriminacija. A oni koji ubijaju Oracle u ovom slučaju ubijaju Facebook. LinkedIn je poslovna mreža i stvarno ne vidim razlog da krene u utakmicu s Facebookom. Ima onih koji ne dijele moje mišljenje i pitaju se da li na ovom Internetu ima mjesta za dvojicu, Facebook i LinkedIn? LinkedIn-u se puno više isplati fokusiranje na poslovanjake koji trebaju usluge vezane uz posao i koji će puno lakše platiti pretplatu za te usluge. A to LinkedIn i radi...

Red Hat se vraća na desktop. To se moglo i očekivati. Iduće godine bi mogli biti svjedoci troboja Red Hat, SLED, Ubuntu...

Ako bi prepjev nekog stranog web servisa kod nas mogao doživjeti enormnu popularnost onda je to Bill Me Later...

Aljoša je pokrenuo Stvari.net. On se ne igra, kad nešto predstavi onda je to nivou, posloženo, ima sadržaja... Sve ok Aljoša, ali onaj tekst o OLPC-u je loš, kao da ste ga s TheRegistera prepisivali. OLPC je izvan kategorije običnih gadget stvarčica, umjesto o klipovima velikih bolje je spomenuti prvu pravu (ne pilot) implementaciju u Urugvaju o kojoj piše Ivan. A i Makedonci tipkaju po zelenoj tipkovnici.



Komentari

15. prosinca 2007. 06:50

Da, članak na stvari.net je uspio pogriješiti gotovo u svakoj rečenici; ostavio sam komentar. Pozdrav.

15. prosinca 2007. 13:28

heh, što ćeš... uvodimo senzacionalizam u svijet gadgeta ;)

15. prosinca 2007. 22:54

Dvorak je prije nešto vremena napisao jednu popriličnu bljuvotinu kojom je dokazao da ne razumije bit stvari. Nagnalo me to na protuodgovor na oddparity.org, koji kako vidim nije pretjerano favoriziran među čitateljima, vjerojatno zato što je pisan sa napalmom u žilama. :-)

No, htjedoh reći ovo: OLPC možda pati od jedne stvari - neadekvatnog pristupa novinarima. Čini se da ljudi redovito na OLPC gledaju samo kao na šareno računalo za male crnce, a ne kao na (da se izrazim tehnomenadžerski) novu paradigmu edukacije u zemljama u razvoju. Vjerujem da svima nama koji nismo pedagozi nije jednostavno shvatiti da je zapravo to bit cijele stvari, zato baš taj aspekt treba uvijek i iznova naglašavati i ponavljati ljudima. I novinarima.