Patentni desant je počeo…

itopen source

Patentno čudovište
Možda neki od roditelja prepozna što je na slici. To je vrlo često naoružanje u arsenalu svakog klinca, čudesna magija za stvaranje balona od sapunice. Što li ta bezazlena naprava radi u postu iz ratne zone? I ona je jedna od žrtvi u tom sukobu. Andy nam otkriva da je prilikom izrade te igračke bilo potrebno poštivati 40 patenata. Sad vam je jasno zašto su kineske igračke tako jeftine. Kad ste na njihovoj ambalaži vidjeli ovakav popis?

Groklaw donosi vijest o tome kako je IP Innovation LLC započeo prvi (poznati) patentni desant protiv desktop Linux distribucija. Prošlo je jako malo vremena otkad je Ballmer uzeo Red Hat na nišan, a udarac je već uslijedio. Udarila je poznata patent troll tvrtka s kojom je i Apple nedavno imao sraz i nagodio se za nepoznatu svotu zelenih papirića. Tvrtka se bavi sakupljanjem patenata, naplaćivanjem naknade za njih te tuži sve one za koje smatra da može izvući novac. Kako ništa ne proizvodi ima olakhotnu okolnost da njoj nitko ne može uzvratiti protutužbom za neki drugi patent.

O pozadini te tužbe piše Mary Jo Foley: Linux patent suit: In search of the Microsoft smoking gun. Ars Technica ima standardno dobar, ali nešto kraći članak: Patent holding company targets Linux, files lawsuits against Red Hat and Novell. U ovoj situaciji ne mogu a da se ne sjetim jednog starijeg Markovog zapisa Microsoft is not the real threat, u kojem on kaže da će i Microsoft kroz koju godinu biti protiv softverskih patenata jer sa svakim proizvodom riskiraju da stanu na nagaznu minu.

Prije dva dana Mark se osvrnuo i na Ballmerov najnoviji ispad, a o tome možete čitati na Linux-Watch stranicama. On je malo jasnije izrekao ono što sam i ja pokušao izreći u pretprošlom postu, ali sam se nespretno spotaknuo o jednu usporedbu.

"Intellectual property is something the free software community takes very, very seriously," said the software leader and first African national in space. "There is a perception that the free software is somehow riding on the coattails of the real industry or somehow avoids intellectual property laws."

All you need to do, said Shuttleworth, is look at how free software and open-source advocates approach open-source licenses, like the GPL. Shuttleworth also noted that these licenses aren't some community abstraction. "All these licenses are based on copyright law," he said.

Kao često oružje u ovakvim patentnim sukobima služi prior art. U razvoju softvera vrlo je česta situacija da developeri rješavajući neki problem dolaze do rješenja. Do takvog ili vrlo sličnog rješenja dolaze i drugi developeri koji rješavaju isti ili sličan problem. Bilo bi apsurdno da neki od njih patentira to rješenje jer ono nije nikakav izum, već prirodan slijed u rješavanju nekog problema. Oni koji se bune protiv softverskih patenata se bune protiv takvih slučajeva, a ne protiv stvarnih i jedinstvenih izuma.

Amazon je čuven po svojem one-click patentu. To je jedna od patentnih gluposti. Koliki developeri prije tog patenta su rješavali i riješili problem jednog klika. Pa najčešći zahtjev koji sam ja čuo od korisnika je 'ja bih da samo tu jednom kliknem i da se sve samo napravi'.

Iako je proces protiv Red Hata i Novella na početku, on je već ostavio jedan od svojih ciljeva. Samo što bi se onima, koji kure tu vatru, moglo dogoditi da se i sami opeku.Komentari

13. listopada 2007. 00:39

Predobar post, jedan od onih za anale, ne za analne otvore, nego za anale rvacke informaticke svite. Vuche care. OK, pijan sam pa sam mozda emotivan, ali slozio si post ravan kamenoj bibliji, ne moze biti bolje od ovoga. Quote-ovi, linkovi, cijeli koncept posta je jednostavno savrsen, da makar ja mogu napisat takav jedan.

Rispektara.

13. listopada 2007. 22:06

Hvala na pohvalama, ali nemoj pretjerivati. :-)

14. listopada 2007. 14:18

LOL! :) Sad sam cuo od kezeleta za nezgodu sa mejlom :) LOL! OK, blushing ... A i komentar, ono - valjd me pogodilo :P

18. listopada 2007. 18:06

Izgleda da se nezgoda s mailom ponavlja. :-)