Došlo ljeto

domaće

Mail sa statistikom prvog dana prikazivanja podsjetio me da je i ovaj blog dio akcije "Ljeto na blogu" koju je pokrenula ekipa Pogotka u sklopu koje se na njihovim stranicama predstavlja 35 domaćih blogova. Odabir je napravio Borja. Blogovi se predstavljaju u paru, a izgleda da ja imam vrlo ugodno društvo.

Ljeto. Godišnji. Kod većine se već u lipnju počela osjećati reakcija na približavanje godišnjeg odmora i polako su počeli prebacivali u nižu brzinu. Meni još ostaje jedan radni tjedan, ali nema opuštanja jer ću godišnji ionako provesti radno. Žena i klinci su već odradili more (ja samo djelomično) pa sad slijede radovi po kući, a i imam i nekih drugih planova...

Da li je to ljeto, ili su neki naši pružatelji Internet usluga i inače tako agilni kao su bili ovaj tjedan? Krenuo sam u potragu za domaćim dedicated serverom. U ponedjeljak sam uputio upit na dvije adrese. Jedan provider se uopće nije javio (5. dana je predugo vrijeme za odgovor u ovoj branši), a drugi se javio nakon dva dana s nizom pitanja o tome što će mi server, koji mi je budžet pa sam pažljivo pregledao da li je negdje sitnim slovima zatražio i moju DNK. Nije. Odgovorio sam na pitanja, ali nakon toga nisam dobio nikakvu povratnu informaciju. Nakon 3 dana šutnje sumnjam da ću i dobiti. Ako parketar ne odgovara na mail to mogu razumijeti, ako HEP ne odgovara na mail onda sam prisiljen otići u njihov ured, ali ako mi web provider na odgovara na mail onda neka zaboravi da ću koristiti njegove usluge.

Moj trenutni web provider ima ticketing sustav, a odgovori na pitanja i zahtjeve stižu vrlo brzo, baš kako i treba biti. Odgovor na pitanje o dedicated serverima čekao sam 21. minutu. Njihova ponuda mi ne odgovara jer su serveri full managed (meni treba server pod mojom potpunom kontrolom), a i cijene su duplo veće od svote koju sam ja predvidio za taj testni server.

Na kraju sam se odlučio za jednog novog domaćeg providera koji ima povoljne cijene, mogućnost odabira servera na dvije lokacije, i vrlo brzo odgovara na mailove. Jasno je i zbog čega, početnike još uvijek goni entuzijazam, bore se za svakog korisnika, rade i danju i noću...

Ima nekih domaćih providera kod kojih se ne bi začudio da nedostupnost servera opravdaju činjenicom da ljeti rade dvokratno. :-) Kao što je bio slučaj u jednom našem manjem turističkom mjestu gdje je u jeku sezone kiosk s novinama, suvenirima i ostalim drangulijama radio dvokratno. 3 sata ujutro i 3 sata popodne. Baš u vrijeme kad su ljudi još u krevetu, na doručku ili poslije na plaži. S takvim pristupom sve jadikovke naših turističkih djelatnika postaju bespredmetne.



Komentari

22. srpnja 2006. 13:28

Kad sam jučer ugledala sebe tamo, odmah sam kliknula i na tvoj link. Pozdrav susjed po linku! :)

23. srpnja 2006. 00:24

probaj www.godaddy.com, meni je njihova ponuda pjesma. imas full windoze VPH sa mstsc konzolom za 300kn mjesecno. ili zvjer dedicated windooze za 1200kn mj. (pix, radi, storage, transfer, backup...)

23. srpnja 2006. 06:56

Mene za sada zanima samo Linux hosting i da imam mogućnost odabira distribucije.

23. srpnja 2006. 07:43

Trebao si objaviti njihov url, zaslužuju i malo reklame !

23. srpnja 2006. 08:12

Nisam objavio njihova imena iz dva razloga: 1. ne želim gubiti vrijeme na mogući flejm 2. ne bi bilo pošteno da objavim samo njihova imena zbog svih onih drugih koji isto tako posluju pa bi se možda uvrijedili što i oni nisu spomenuti ;-)

9. kolovoza 2006. 08:05

Jedan projekt (cca. 50-60GB mjesecno prometa) hostam na VPS-1 kod hostforweb.com. Imaju super support, sve divno-krasno... steta je jedino sto imam 15 hopsova do servera i sto se ponekad ima feeling kao da zesce oversellaju server. :(

Tko u HR moze ponuditi nesto kao sto oni nude u VPS-1, za kakvih 200kn mjesecno?

9. kolovoza 2006. 08:27

Pa koliko znam u .hr nitko i ne nudi VPS. A za tvoje, budući da koriste Virtuozzo, siguran sam da oversellaju. :-)

19. ožujka 2008. 11:48

I ja mislim da niko ne nudi, a i ako nudi neisplati se ... bilo bi mnogo skuplje i losije nego u inostranstvu.