Domaće na prošireni način

.hr webitmediji

A-Lista i magazini

I ove godine sam na listi top blogera PC CHIP-a, samo što se to ove godine zove A-lista. Zamjera mi se što nema više kritika domaćih IT magazina, ali to je znakovito, znači da ih baš i ne čitam. Čitam informatičke vijesti u dnevnim novinama, a od IT tiskovina čitam (prelistam) Mrežu i PC Chip. Ono što je zajedničko domaćim magazinima je da zanemaruju svoje web stranice, izgleda da ih imaju samo zato što ih svi imaju, a nema kvalitetnog suživota s tiskanim izdanjem. Vidijeva stranica nema skoro ništa zajedničko s magazinom, Bug ima redovne vijesti koje su vrlo često napisane (prepisane?) površno, bez provjere i zaostaju za događajima. Jedini imaju detaljniju najavu tekstova. PC Chip web je u nekom čudnom vegetativnom stanju, nema ni najave novog broja...

Alter Format

Bird of prey ima recenziju novog (drugog) broja e-zinea Alter format. Ako pratite news grupe niste mogli prepustiti njegovu najavu. AF je izašao prvi put prije 2 godine, barem jedan (PC Chip) naš časopis ga je objavio na pratećem mediju, krenula je kampanja i traženje autora za drugi broj, a onda je sve utihnulo. U AF-u je i jedan moj tekst (pronađite ga, nije potpisan, zašto?, nemam pojma), ali objavljeni tekst je nepotpun, nedostaje nekoliko dijelova na kraju što ga čini dosta nedorečenim. Nisam imao vremena za čitanje ostatka, ali cijeli duh Altera je u skladu s citatom kojeg Bird of prey donosi na kraju:

"osamdesete, po mnogima najbolja, najzanimljivija i najzabavnija vremena informatike. Sve ono prije i poslije bilo je prenaporno, prekomplicirano, iritirajuće i dosadno da bi moglo pružiti dovoljno zabave korisnicima."

Stranice s kojih bi se trebao skinuti Alter trenutno nešto štekaju pa sam svoj primjerak, skinut prije, prebacio na RapidShare.

Ideja za uredništvo: s obzirom da je format časopisa čisti html, uz poneku sliku, mogao bi se novi broj u izradi postaviti u version control. Na taj način bi se autorima (a i uredniku) olakšao rad. Ili da se sve prebaci na neki wiki?!

Konferencija "OpenSource 2006"

Nedavno mi je jedan čitatelj ovog bloga poslao program konferencije "OpenSource 2006". S obzirom da on nije imao podrobnije informacije, niti je ista najavljena u drugim medijima, stavio sam tu informaciju na led. Ali info je ipak bio točan. Moj skepticizam postaje jasniji kad vidite na kojoj adresi i u kakvoj grafičkoj prezentaciji je prvi put objavljen program. ;-) Vijest o konferenciji je donio i Linux.hr pa je sada sigurno da će konferencije biti. S obzirom na uvažene i priznate predavače čudi me taj diletantizam u najavi i promociji.

Diskriminacija po preglednicima...

je i dalje pristuna na domaćem webu. Nekim ljudima bi trebalo zabraniti izradu web stranica. IZVORI imaju zanimljive naslove, ali uvod u njihovu stranicu je kranje neobičan. Pa takve stvari nismo radili ni kad smo posebno radili stranice s našim slovima, bez naših slova, za ovaj ili za onaj preglednik. Ulaz na inačicu 3 pokazuje kako je zahtjevniji html prezahtjevan za neke nove preglednike.

Na drugu diskriminaciju je ukazao Milan na work@linux.hr mailing listi. wa.osijek.hr. Što bi to trebalo biti? Nije mi se dalo instalirati plugin za firefox (koji služi da bi se isti predstavio kao IE) da bih otkrio sadržaj tih stranica. Malo čudi ta diskriminacija, jer sudeći po url-u radi se u samo jednom u nizu stranica koje je potpomogao The Urban Institute, a većina njih je dostupna svih preglednicima.

Mali hint za urednike naših IT magazina: bilo bi zanimljivo istražiti što sve taj Institut radi po Hrvatskoj te način na koji radi. Projekti koje oni pokreću su nesumnjivo vrlo korisni, ali čini mi se da im je izvedba previše šepava.

hr.digg

Većina vas zna što je to Digg i kakav je princip njegovog rada. Na DvaNula postoji domaća inačica takvog servisa, a nedavno je omogućena i jednostavna prijava postova na hr.digg. Da, tome služe ove mrljice na kraju svakog posta. Malo sam modificirao dizajn jer mi je onaj defaultni zauzimao previše prostora.



Komentari

6. lipnja 2006. 11:28

Kod Izvora je najsmješnije što je sajt rađen u PHP-u. Mogu još razumjeti da netko radi sajt u ASP.NET-u i ne zna ili ne želi razmišljati je li to univerzalno ili nije, ali ovo je stvarno smiješno.

7. lipnja 2006. 15:38

najbolje od svega sto mi izvori.com javlja da koristim netscape 5.0, a imam firefox 1.5.0.4. :D