Stupnjevi i jQuery

programiranjeweb

Najprije je Emil na stupnjeve podijelio znanje CSS-a. To je inspiriralo Rogera pa je on stupnjevao znanje html-a. Inspirativnu nit je nastavio Dean koji je stupnjevao JavaScript.

Među komentarima sam vidio da se spominje neki jQuery pa sam potražio što se krije iza tog imena. jQuery je jedna od nizu novih JavaScript biblioteka koju je napisao John Resig čija se knjiga Pro JavaScript Techinques očekuje ove jeseni. Na Johnovim stranicama može se pronaći još nekoliko malih, zgodnih .js projekata.

jQuery kod je kratak i prljav, nisam inače pobornik takvog načina pisanja, ali veličina jQuery-a (10kb) doslovce mami da ga isprobate, za razliku od ogromnih ;-) 45kb koliko ima prototype. Ako baš niste u toku s najnovijim trendovima u JavaScript progamiranju obratite pažnju na radove koji su inspirirali Johna (linkovi na dnu početne stranice jQuery-a).

Iskusni JavaScript programeri brzo će se uhodati i početi koristiti jQuery za nekoliko minuta, brzi pregled dokumentacije, poneki tutorijal i to je to...



Komentari

5. lipnja 2006. 18:53

Hej! Ovo će bit korisno :)

8. lipnja 2006. 13:59

Baš sad idem nešto potražiti i upišem jquery i javascript u gugl i ops...na prvoj poziciji ovaj post. Naravno, samo na guglhaeru. ;-)