Muke po flopiju

microsoftčarolije

Tvrdi diskovi koji dolaze na naše tržište postali su jako nepouzdani. Izravan uvoz žutila nam se pomalo osvećuje, bilo je bolje kad su komponente dolazile iz Njemačke u kojoj se ne prodaje smeće najgore vrste već trgovci ipak moraju paziti što će prodati jer je potrošač malo bolje zaštićen. Kumu je riknuo disk. Ništa novo. To se već uzima pod normalno. Otišli smo u dućan u i uboli lijep, krasan Seagate SATA disk. Popili smo pivu i rastali se u miru, kum se spremao na instalaciju...

Nekoliko sati kasnije zvoni telefon. Kum. Već slutim da nešto nije dobro. Očajan glas mi govori da sam, na žalost, u pravu. Sve lijepo krasno, krenula instalacija, ali Windowsi XP traže drivere jer inače ne kuže disk. Kontrolac je vulgaris, čak i zadnja Linux dista ima podršku za njega. XP nema. Stisni F6 za 3rd party drivere...ups...floppy je otkazao poslušnost. Ne radi. Sad bi bilo lijepo da se može odabrati neki drugi uređaj, cd, usb ili nešto slično gdje se nalaze driveri, ali ne može. A: je valjda hard kodiran u XP instalacijskoj proceduri. Zid. Danas sve više računala dolazi bez tog arhaičnog dodatka, ali XP instalacija inzistira na njemu i neće prihvatiti ništa drugo. U jednom FAQ-u na Microsoft stranicama stoji:

Q: will ms ever make XP setup allow Raid drivers from CD instead of floppy using f6, instead of having to slipstream it in?
A: No. This is not a planned item for XP. Likely not planned for ANY O/S as this is a very small percentage of installs.

Eto, kum je pao u taj vrlo mali postotak instalacije, ali sumnjam da mu je to neka utjeha. Sudeći po pitanjima na različitim forumima i news grupama, problem ipak nije tako mali. Oni koji pri ruci imaju rezervni floppy to rješavaju otvaranjem kučišta i priključivanjem arhaiste. Oni koji nemaju (ili ne mogu/smiju otvarati kučište), nabavljaju ili rade slipstream instalacijski CD na kojeg snimaju i potrebne drivere. Uputstva kako napraviti slipstream Windows XP cd možete naći širom Interneta, ali jedno od najboljih rješenja dolazi iz domaće radionice, autor je Dino Nuhagić, a stvarčica se zove nLite.



Komentari

22. svibnja 2006. 22:48

E, baš mi je to trebalo da dodam na www.cromotion.net