Windows PowerShell = Monad; fish

linuxmicrosoft

Scobleizer piše o promjeni imena Monad u Windows PowerShell. Kao da su nekog tinejdžera zaposlili u marketingu pa su mu dali da smisli ime za taj nekakav, shell.

Jedno vrijeme sam pratio razvoj Monada, dopalo mi se to što su iskombinirali snagu klasične UNIX školjke i .NET 2.0 okruženja. Ozbiljno sam razmišljao o njegovom korištenju i zamjeni šake koda napisanog u VBScriptu i ponešto Python koda koji se vrte po nekim računalima, o kojima se povremeno brinem, pa sam zahvaljujući svojoj produktivnoj lijenosti automatizirao neke stvari.

Prebolio sam i vrijeme potrebno za instalaciju .NET 2.0 okruženja. I onda me lupila realnost. Što očekujete od jedne shell skripte? Da se okine, da obavi posao i da nestane. Monad skoro da radi tako. Ali...problem je u onom okidanju. Prvo pokretanje skripte traje, i traje, i traje, i traje... I tako, unatoč svim lijepim i zgodnim stvarima koje Monad donosi, odustao sam do njega i ostavio stare, prašnjave skripte da rade svoj posao.

U najavi koja prati RC1 inačicu i promjenu imena spominje se kako Exchange 2007 koristi WPS kao osnovu za administraciju. Valjda su ubrzali to podizanje.

Mislio sam, na Linuxu ništa novo, školjke su stare nekoliko desetljeća, tu i tamo se dodaju neke nove mogućnosti, poneko proširenje i to je sve. I onda sam ulovio ribu. Ne, nije to port Monada na Linux, to je is a user friendly command line shell for UNIX-like operating systems. fish je napravio značajan odmak od časnih starina, a osobito bi se mogao dopasti početnicima i onima koji ne znaju baš svaku opciju, svake naredbe. Obratite pažnju malo na Tab completition u dokumentaciji. Skripte su jednostavnije i lakše za pisanje. Sporiji je od basha, ali svakim pokušajem prilazi mu bliže i bliže. Vrijedi pogledati.



Komentari

25. travnja 2006. 23:55

"Monad" je bilo simpatično, morali su ga zamijeniti nazivom koji asocira na hamburger od tri kata i litru coca-cole u gigantskoj čaši.