Ironija

linuxmicrosoftosobe

Besides…now, when Microsoft claims open source is inferior or not innovative enough or dangerous to incorporate in your products or whatever the FUD is this week, I get to laugh and point. Hypocrites. Losers. You have refuted yourselves.

Tim riječima Eric S. Raymond završava svoj post In the Belly of the Beast u kojem piše kako se njegovo ime nalazi u EULA-i Microsoft Expressions-a. A njegovo ime je tu zato što je tu i njegov kod. Open source kod kojeg je on portao s DOS-a (orginalni autor Gershon Elber) i dalje nastavlja svoj život u MS produktima novog doba.

Kako je to moguće? Zbog toga jer je taj kod pod MIT licencom, a ona dopušta 'izrabljivanje' koda, tj. može ga uzeti bilo tko i koristiti u svojim komercijalnim projektima. Zbog toga Microsoft voli BSD, MIT i slične licence, a ne voli GPL. Da je GIFLIB objavljena pod tom licencom, MS je ne bi mogao koristiti. I to je jedini razlog zbog kojega je MS protiv GPL licence, kakva ideologija, kakvi bakrači. GPL ne valja jer ne možemo uzeti kod i upotrijebiti ga u svojim komercijalnim projektima jer bi i oni poslati GPL. Jednostavno.

Za ilustraciju pročitajte članak od prije četiri godine: Gates: GPL will eat your economy, but BSD's cool (je, je, to su stranice koje inače ne preporučam, ali ovaj put će poslužiti ;-) ).

There's always been a free software world. And you should understand Microsoft thinks free software is a great thing. Software written in universities should be free software. But it shouldn't be GPL software.



Komentari

25. travnja 2006. 21:11

hahahaha, opet mrznja prema microsoftu? Ja tebe fakat ne kuzim! Nije mi jasno zasto ti volis GPL? Pa GPL te sili da, cim upotrijebis nesto "tudjeg" GPL-a u svom kodu, da tvoj kod automatski postaje GPL! Po meni je to bolesno, jer ako je sva poanta u "slobodi da se softver koristi slobodno, tj. kako tko hoce, po vlastitom nahodjenju", onda ja ne vidim zasto bi netko ogranicavao uporabu GPL-licenciranog koda u non-GPL proizvodima???

Ako su vec GPL-ovci toliko plemeniti prema "cjelokupnom covjecanstvu", nek onda budu plemeniti i prema kapitalistickom sustavu kojeg svojim komunisticki rigidnim sustavom vrijednosti neprestalno zele unistiti i pretvoriti ameriku u sjevernu koreju! Bljak!

25. travnja 2006. 21:54

Za razliku od tebe, koja javno vičeš da mrziš Linux i Open Source, ja nikada nisam napisao da mrzim Microsoft niti sam upotrebljavao pogrdne i ponižavajuće riječi koje ti inače koristiš kad govoriš o svemu što nije MS niti kapitalizam. I večeras u svojem komentaru govoriš 'Veselim se teskocama SUN-a, te kretenske firmice.' I usput, gdje sam ja to napisao da volim GPL? Tvoj komentar samo potvrđuje ono što je izneseno u postu: Microsoft se bori protiv GPL-a jer taj kod ne može iskoristiti u svojim proizvodima. To je činjenica. Nema tu nikakvih emocija.

26. travnja 2006. 07:23

Da, to je činjenica. Također je činjenica i to da ti nikad nisi napisao "ja mrzim Microsoft". Međutim, cjelokupni ton tvojih postova kao i njihov sadrzaj i prejasno govori o tvojim, ajmo ih tako nazvati, "intimnim osjecajima" prema Microsoftu. A oni su, kao i kod vecine pobornika open-sourca i predobro poznati. Ja vam svojim nacinom bloganja samo pariram, namjerno na eksplicitniji nacin. Ali taj nacin je sustinski ekvivalentan tvojem, samo "sa suprotnim predznakom". Kuzis?

JOs jednom pitanje: kakav mail ja to nisam dobila, a koji si mi ti poslao? Kakvo obecanje sam ja to prekrsila? Molim te, odgovori!

26. travnja 2006. 07:57

da vam pravo kazem, meni Microsoft pocinje ici na zivce, njima niti jedna aplikacija nije kompatibilna sa predhodnim i sta se ne uvate nekoga Open Source formata za svoje office aplikacije, pa zar nije zalosno da se u najnovijeme officu ne moze otovriti obican dokument napisan u OpenOfficu i u ostalome sta je tu lose da postoji licenca kao sto je GPL, ako se tebi ona "math_baby" ne svida ko ti barani da kosristis BSD, meni je to bas cool da ako napisem par linija koda te ih onda stavim pod GPL zato sto ne zelim da poslje neka gamad od ovih velikih korporacija koristi i naplacuje moj rad a da meni ne daju ni kikiriki

26. travnja 2006. 08:23

@math_baby: ti i dalje glumiš da ne primaš mailove od mene (a i noćas sam ti poslao mail), što mi govori da te ne zanima normalan dijalog. Ako hoćeš flame od na hr.comp.os.linux newsgrupu, tamo ćeš već naći nekoga iz tvoje kategorije, 'samo sa suprotnim predznakom'. Ja ne mrzim Microsoft jer mržnja nije u mojoj prirodi. Zapravo, ne mogu se sjetiti nikoga ili ničega za što bih mogao reći da to mrzim. Moja kategorija za to je sažaljevanje. Već sam jednom odlučio da neću raspravljati s tobom jer to nema smisla (ti se uvijek vraćaš na jezik mržnje i uvrede). Više ne odgovaram na tvoje komentare. Sve dok ti se ne odledi tvoj e-mail.

28. travnja 2006. 15:07

GPL je skroz OK licenca, a to što ne ide na ruku velikim korporacijama je nešto što nema baš preterano mnogo smisla. GPL ti obezbeđuje pravo na uvid u izvorni kod i slobodnu distribuciju istog i to je manje više to. Npr, neka firma odluči da svoj proizvod pusti kao open source proizvod (iz bilo kog razloga). Zašto bi ta ista firma dozvolila da se neka druga kompanija bogati na njen račun? Stvari kod pod GPL i super.

Takođe, tu je i LGPL koji ti omogućava korišćenje koda u komercijalnim projektima, ali zahteva da sve izmene koje izvršite na njemu učinite dostupnim pod istom licencom po principu: "Koristi, ali izmene podeli". To je naročito popularna licenca kod koda koji predstavlja "poluproizvod" (biblioteke, platforme...).

Itd itd itd. Duga priča. Sve u svemu, Microsoft nema nikakva prava da se žali na GPL. Svako može da određuje pod kojim uslovima će plodovi njegovog rada biti dostupni. Ako se meni ne sviđa da se neko tamo bogati na mom kodu onda ću odabrati takvu licencu koja će to isto i garantovati. Tačka ;)