Oracle kupuje Novell?

it

I dok se neki velikani drže po strani i nemaju se namjeru baviti izdavanjem vlastite Linux distribucije, izgleda da se na to odlučio Oracle. Larry Ellison je na presici u ponedjeljak izjavio kako razmišljaju o pokretanju vlastite distribucije i već gledaju koga će, od glavnih sastavljača Linux distribucija, kupiti. Ellison je bacio oko na Novell. Čini se kako se malo pribojava Red Hata i mogućnosti da on postane novi Microsoft. Takav razvoj događaja je malo vjerojatan kad se u obzir uzmu strateške odluke Red Hata posljednih par godina, njihovo zanemarivanje desktopa i fokusiranje na poslužitelje. O cijeloj toj situaciji piše Ryan Paul (Ars Technica). Linux i Mono odigrali su veliku ulogu u Novellovoj transformaciji, ali teško da bi takav zaokret imao isti efekt i na Oracle.

Zašto bi se Oracle odlučio na takav korak? Oracle nije obična kompanija. Oracle je Larry Ellison. Larry Ellison ima svoje opsesije koje ga gone na djelovanje, ali zbog njih neće izgubiti glavu. Larry bi želio biti najbogatiji čovjek na svijetu i s trona informatičkog kraljevstva skinuti Billa Gatesa. Prije nekoliko godina on je rekao da je IBM prošlost, Microsoft sadašnjost, a Oracle budućnost. Grandiozne opsesije obično na kraju ne završavaju dobro. Ako se Microsoft sada naziva carstvom zla, a Bill Gates poistovjećuje s Darth Vaderom, onda bi se ubrzo nakon Ellisonove krundibe morale pronaći puno teže i mračnije usporedbe. On je bliže samom vragu. To najbolje oslikava naslov knjige The Difference Between God And Larry Ellison i njezin podnaslov God Doesn't Think He's Larry Ellison.

Oracle i open source? Larry sigurno ne dijeli mišljenje i ideologiju vodećih mislitelja i promicatelja otvorenog koda. Za njega je to samo jedno od sredstava koje mu pomaže na putu do njegovog cilja. Da li smo na pragu totalitarizma? ;-)

P.S. Prvi dio transkripta interviewa Larrya Ellisona kojeg je dao Financial Timesu. Drugi dio možete pročitati ukoliko ste pretplatnik. Za razliku od čelnika drugih kompanija, koji na pitanja obično odgovaraju uvijeno i vruće teme zaobilaze kao mačak vruću kašu, Larry je direktan i govori ono što misli.



Komentari

18. travnja 2006. 18:42

...a evo na Slashdotu upravo raspravljaju o tome da bi to mogao biti Ubuntu... Što se mene tiče, bolje Novell nego Ubuntu :).

18. travnja 2006. 19:03

I ja se slažem. :-) Ja sam također pomislio na Ubuntu, ali sumnjam da bi ga Mark Shuttleworth prodao, njemu zgrtanje love nije primarni cilj u životu. Njemu rad za opće dobro nije samo prazna fraza ili moralni alibi, on stvarno pokušava promijeniti stvari na bolje. Ali Oracle i ne mora kupiti Ubuntu. Može ga samo uzeti i koristiti.

18. travnja 2006. 20:29

I to što kažeš... Tko zna, možda baš to i naprave. A onda opet, možda im treba tim developera koji će aktivno raditi na projektu pa će kupit' neku firmu. Što se Shuttlewortha tiče - njemu svaka čast. Vidi se da je tipu stalo do onoga što radi i da mu nije žao love.