Flock

aplikacijeweb

U vrijeme velike dekadencije Netscape preglednika ja sam koketirao s drugim rješenjima. IE nisam mogao koristiti ni da sam to želio jer već dugi niz godina uglavnom surfam iz Linuxa. Opera se jedno vrijeme dobro držala. Zatim mi je Galeon bio omiljeni preglednik. Na neki način on je bio Firefox prije Firefoxa. Kad je Mozilla stala na svoje noge počeo sam koristiti Mozilla Suite. Dugo sam se nećkao prije nego što sam počeo koristiti Firefox. Nekoliko puta sam se vraća na Suite, najviše su mi smetali problemi s memorijom kod Firefoxa. Iako je po definiciji trebao biti manji i brži od Suitea, ipak to nije bio. I tako smo se trpjeli Firefox i ja. Možda najviše zahvaljujući sjajnim pluginovima. Npr. Aardwark je sjajan. Hvala ti bird of prey što si pokazao prstom na njega.

Vidio sam ja i prije taj Flock. 0.5.12 nije broj inačice koji bi ulijevao provjerenje. Već me je prije zasvrbio prst da kliknem na download (potražite ga na stranicama za developere), ali danas sam se konačno odlučio. Nadao sam se da nije toliki gladuš za memorijom kao Firefox. Raspakirao sam tar.gz arhivu u temp direktorij i pokrenuo ./flock. Prvo podizanje je trajalo malo duže, ona je nešto gledao, roštao, preuzeo postavke i sve ostalo od Firefoxa i upoznavanje je moglo početi. Onako na prvi pogled brži je od Firefoxa, nije nezasitan glede memorije. Bez obzira na broj inačice djeluje dosta stabilno, još mi se nijednom nije srušio. Rad s Favoritesima je unaprijeđen, blogerima će se najviše svidjeti editor za najpopularnije blog alate (WordPress je podržan, pogledati Blog_compatibility), a moguća je integracija i s Flickrom, del.icio.us-om. Uz jednostavan zahvat u njemu rade i Firefox pluginovi. Za sada se pokazao dovoljno dobrim da mu pružim šansu...



Komentari

28. veljače 2006. 11:20

Da, Aardvark jest sjajan. Pridružio sam ga Greasemonkeyu, ScrapBooku, Web Developeru i Revealu. Zahvaljujem!

28. veljače 2006. 23:34

Ne dopada mi se ovo... drazi si mi bio na blog.hr :)

1. ožujka 2006. 08:15

Što ti se ovdje ne dopada, a tamo ti se dopadalo?

1. ožujka 2006. 16:14

Flock je odlična stvar, sve pohvale!

1. ožujka 2006. 23:17

Aardvark je genijalan, a Flock bih očito morao probati opet jer ono što sam probao pred koji mjesec je bilo, najblaže rečeno, sirovo. Mogao si dati koji screenshot. :)