Loša praksa?

programiranjeweb

I službeno je izašao novi IE7 pa sam provjerio kako se u njemu ponašaju web aplikacije na kojima radim. Prvi brzinski test po svim stranicama nije otkrio nijednu anomaliju, osim...3rd party kontrola, koja se koristi kao RTF editor, više nije radila. Odmah sam naslutio u čemu je problem i to se pokazalo točnim. U kodu se detektira naziv preglednika, umjesto funkcionalnosti, kako neki picajzlasti web developeri predlažu. Tako se događa da izlaskom novih preglednika web aplikacije prestaju raditi, iako se te aplikacije, u pravilu, bolje osjećaju u novim preglednicima. S jedne strane je ta taktika razumljiva kod FreeTextBox-a jer oni pružaju podršku samo za preglednike koje su provjerili, pa najvjerojatnije na popis stavljaju provjereno, ali nipošto nije preporučljiva za vulgaris web stranice koje ionako ne koriste nikakve napredne mogućnosti.

Tako vi dođete sa svojim lijepim, novim preglednikom, s kojega se još ni para od kompajlera nije razišla, na stranicu koja izgleda kao tipična web stranica iz prošlog vijeka, i tamo vas dočeka poruka koja kaže da ne možete vidjeti njezin bajni sadržaj jer imate zastarjeli preglednik. Sva sreća da takve stranice ionako više nitko ne posjećuje jer je više nego sigurno da nemaju rss feed, a poznato je da danas svi putevi idu preko njega. ;-)



Komentari

19. listopada 2006. 14:14

Danas čitam o IE7, i sa razočarenjem saznajem da je pao na ispitu. Tema: Acid2.

Test je postao standard za proveru CSS kompatibilnosti nije položen. Opera, Firefox ispunjavaju kriterijume (možda po nekad sa malim anomalijama zavisno da li je starija i najnovija verzija korišćena).

Ali su kod IE7 veliki propusti. I opet jadni web developeri mogu da testiraju na svakom browser-u da li sve izgleda kako treba.

A inače od funkcija, sve već viđeno. Inovatinvost im nije jača strana ljudima iz Redmonda.

19. listopada 2006. 17:48

Svi znamo da je za novu inačicu IE-a zaslužan Firefox te da je Microsoft samo iskopirao funkcionalnosti iz drugih preglednika. Da nije Firefox počeo grickati veliki IE tržišni udio još uvijek bi svi bili na IE6.

19. listopada 2006. 19:53

Standard za provjeru CSS kompatibilnosti nije nikakav Acid test. Standard kojim provjeravas kompatibilnost je (jos otkad je Microsoft pobijedio Netscape u browser war-u) Internet Explorer!

Svakom web-developeru koji drzi do sebe uvijek ce primarni cilj biti taj da se njegove stranice ispravno renderiraju u IE-u. Prema tome, mozemo bez pretjerivanja reci: IE je standard! Nikakav W3C i slicni looseri! :)

19. listopada 2006. 19:58

Baby, čini mi se da si pobrkala pojmove, IE nikako nemože biti standard... :P