Grafičko sučelje (ne) čini aplikaciju

aplikacijedizajn

Da parafraziram onu staru o čovjeku i odijelu. Prekrasno grafičko sučelje neće aplikaciju učiniti boljom, ali će ju učiniti privlačnijom. Kod aplikacija (i web i desktop) uz izgled je usko vezan i usability. Danas više ljudi nemaju vremena učiti kako se aplikacija koristi, ona mora biti pregledna i intuitivna. Na ovaj post motivirala me najava novih mogućnosti Tailrank servisa širom web2.0 pratiteljskih stranica. Prvi utisak je bio negativan i glavom mi je proletjelo: zašto su, k vragu, preuzeli taj dizajn s nekog od servisa gdje možete skinuti tisuće takvih, besplatnih obrazaca pri čemu autor isproducira nekoliko desetina potpuno istih rješenja kod kojih mijenja samo dvije osnovne boje?!

Izgled je ono u čemu prije zaštekale open source aplikacije i Linux distribucije. Jedan od ključnih stvari koje je Mark uveo u Ubuntu distribuciji je njezin izgled koji se nekome dopada, nekome možda ne, ali definitivno se ne može govoriti o šlampavom izgledu po kojem su nekada bile poznate Linux distribucije.

Funkcionalnost neke aplikacije važnija je od njezinog izgleda, ali možda će loš izgled odbiti korisnika i prije nego što upozna ijednu osobinu vaše aplikacije. To je osobito važno kod web aplikacija gdje imate vrlo malo vremena da privučete pažnju posjetitelja. Vrlo je važno da imate barem nekakvu predodžbu o ciljnim korisnicima te da izradu sučelja prilagodite njima. Jedna od karakteristika, koju će neki korisnici vrlo cijeniti, je i skinabilnost izgleda.

Izgled je vrlo važna stvar, a šlamperaj u njegovoj izradi možete si dopustiti samo ukoliko imate prokleto dobru aplikaciju.

Čak i ako razvijate CLI aplikaciju ne možete ga zanemariti. Vrlo je zanimljiv novi Midnight Commander u Edgy Eft-u (Ubuntu 6.10) koji je dobio ugodniji izgled bez nakaradnih znakova za okvir.



Komentari

17. listopada 2006. 13:10

Danas je sve u dizajnu. Od raznih kutija u koje su upakirani razni proizvodi, web stranica, aplikacija, građevina... Ama baš sve. Ako nešto dobro izgleda i bolje će se prodati.

17. listopada 2006. 17:26

da, danas je velika vechina aplikacija, obleke, tehnologije (ubaci sam...) usko vezana sa dizajnom i kako stvar izgleda, chinechi da dizajn bude unique selling proposition. no, to nije i ne mora biti loshe, ako se poshtuje osnovna premisa dobrog dizajna, a to je funkcionalnost. ako stvar nije funkcionalna, ona nije dobro izdizajnirana. druga je stvar fensi-shmensi dizajn koji postoji iskljuchivo radi sebe. a opet, tko josh ima zhivaca gledati one sive citrix aplikacije, kad stvari mogu biti ljepshe, ako nigdhe drugdje, onda bar na ekranu....:)

18. listopada 2006. 16:22

A screenshot commandera?

19. listopada 2006. 18:47

Commander ko commander, malo pastelnija plava boja kao podloga, prave crte okvira umjesto čudnih čvrčkica...