Blog.hr

TOra


Žabac je bio jako popularan među Oracle developerima u firmi gdje sam radio. Tada to nije bio moj posao, a kasnije se nisam bavio Oracleom pa sam spoznaju o Žabcu pospremio na neku prašnjavu policu u glavi. Prije dva-tri mjeseca sam slučajno naletio na informaciju da postoji i Žabac za MS SQL server, a njegova cijena (free) me natjerala na upoznavanje.

U usporedbi sa standardnim Microsoft alatima za SQL server (Query Analizer, Enterprise Manager) Žabac je pokazao puno više, intuitivniji je, ima hrpu dodatnih mogućnosti. Ima i code completition (Microsoft bi to nazvao intelli sense), ali ne radi baš svugdje. Napisan je u .Net-u pa je malo tromiji i proždrljiviji od svojih supranika. Nemam najnoviju inačicu pa nije isključeno da su neke stvari popravljene. Prije korištenje preporučujem da se dobro prouče postavke jer one koje su postavljene nisu baš najsretnije pogođene. Kako Žabac dolazi iz drugog svijeta najvjerojatnije neće baš dobro sjesti klasičnim Microsoft developerima koji su naučeni na svoj način rada. Ali ukoliko koristite MSDE i nemate mogućnost korištenja Microsoft klijentskih alata, Žabac je najbolje što možete dobiti. Zaboravite MSDEQuery i druge slične alatke. Nisam se još upoznao s alatima koji dolaze s SQLServerom 2005 (CTP DVD strpljivo čeka u ladici), ali pretpostavljam da će im Žabac biti dostojna konkurencija. A još kad ga malo ispeglaju. Tada će ga najvjerojatnije početi i dobro naplaćivati. Ali Žabac vrijedi love koju ćete dati za njega.

Znao je to Henrik "Mauritz" Johnson. Koristio je Linux i bio je jako ljubomoran na svoje kolege koje su pod Windowsima koristili Žabca za pristup Oracleu. U prosincu 2000. započeo je rad na TOra projektu. Razvoj je započeo munjevitom brzinom i za mjesec dana TOra (toolkit for oracle) je imala funkcionalnosti koje nije imao nijedan drugi open source projekt. Pojavom QT Free inačice za Windowse, TOra je napravila i ozbiljan korak i prema Windows platformi. S 1.2 inačicom pojavila se i prva komercijalna inačica TOre. HMJ je želio napraviti najbolji mogući alat za developere i administratore Oraclea, ali planirao je podršku i za druge baze.

Quest Software je shvatio da TOra ugrožava Žabca pa je početkom 2004. godine otkupio TOru, a HMJ je postao njihov djelatnik. Najavljeno je da bi moglo biti promjena s Windows inačicom, ali Linux/Unix/Mac inačice su ostale pod GPL-om. Jasno je bilo da je QS imao jedan, jedini motiv prilikom te kupnje: zaustaviti razvoj TOre. A još su dobili i iznimno kvalitetnog developera.

Ne koristim Oracle. Nisam ga nikada ni pokušao instalirati. Ponekad se znam suzdržati i ne miješam se tamo gdje mi nije mjesto. Ali koristim MySQL i PostgreSQL, a TOra ima podršku za njih. Ona nije tako dobra kao što je to slučaj s Oracleom, ali još uvijek je to alat koji je daleko bolji od većine onoga što se nudi na open source sceni u toj kategoriji. Koristite li MySQL i PostgreSQL isprobajte TOru. Ako znate za neki bolji alat volio bih znati za njega. Interesantno je da TOra ima puno bolji code completition od onog u Žabcu za MS SQL. Žabac ima probleme s aliasima dok kod TOre sve radi bez ikakvih problema. Ubuntu i Debian imaju TOru među dostupnim paketima, inačica u Debianu je nešto novija, a želite li pristupati navedenim bazama morate instalirati i MySQL i PostgreSQL database driver za Qt3 (u Ubuntuu je naziv paketa libqt3c102-mt-[mys|ps]sql).