Blog.hr

Iskustvo, majstori i alati


U nekoj drugoj struci iskustvo je zacijelo značajna stavka, vrijedna poštivanja. I u programiranju, kao i u ostalim granama informatike, iskustvo vam može pomoći, ali samo ukoliko je riječ o svježem, novom iskustvu. Stvari se jako brzo mijenjaju, morate cijelo vrijeme pratiti što se događa i biti u toku jer inače nećete biti konkurentni na tržištu. U zadnje vrijeme sve se više potencira jedan drugi problem, alati i programi postaju sve kompleksniji pa ne stignete upoznati mogućnosti stare inačice, a već nova kuca na vrata i donosi nove stvari.

Iskustvo je važno ukoliko ga stalno hranite novim i novim saznanjima. Ako se kojim slučajem umirite i odlučite pauzirati 5 godina, zacijelo ćete imati poteškoća sa snalaženjem, 10 godina zaostatka već bi značilo ozbiljne probleme, a možda vam naučeno i ne bi previše koristilo.

Zato je važno učiti osnove, poznavati tehnologiju, a ne pojedine alate. Netko tko je prije 10 godina radio web stranice u tekstualnom editoru koristeći html, sigurno će se brže prilagoditi i uhvatiti korak sa zbivanjima nego onaj koji je koristio neki wysiwyg alat. Korisnici RAD alata će se naći na velikim mukama, ne znam nijedan RAD alat koji danas izgleda slično i ima iste funkcionalnosti kao njihovi prethodnici od prije 10 godina. Programer koji je dobro naučio poneki programski jezik moći će s više uspjeha iskoristiti svoje znanje. Iako svako malo osvane neka nova metodologija, one još uvijek imaju duži rok trajanja. Pogotovo ukoliko se više bave samim radom s ljudima. Zanimljiv je slučaj knjige “The Mythical Man-Month”, Fredericka P. Brooksa, koja je i poslije 30 godina još uvijek čitana i citirana.

I zbog takvog iskustva, koje se može reciklirati, više mi se dopadaju open source rješenja od onoga što nam nude iz Redmonda. Microsoft radi sve da razmazi developere, tako da oni imaju što manje prljavog posla ispod haube oko poznavanja tehnologija. Microsoft potiče lijenost kod developera samo što to nije produktivna lijenost već pokušavaju napraviti što više stvari umjesto njega pa će on, ako slijedi taj put, postati nekonkurentan na tržištu budući da će znati raditi samo s njihovim alatima. Open source vas tjera da naučite kako stvari rade jer inače nećete ništa moći napraviti.

Nisu sva rješenja za sve ljude, nekome je Microsoft jedini mogući izbor jer im odgovara upravo takav način rada. Drugima će smetati da Microsoft razmišlja umjesto njih. Svatko neka odabere svoj put. Jedino u što svi mogu biti sigurni je da moraju i dalje učiti, i učiti, i učiti...