Blog.hr

Žene programeri


Kakve su žene programeri? Ne dolazimo baš često u priliku da vidimo programerku, pogotovo kod nas. Osim, navodno, u Zagrebačkoj banci gdje su programerke u velikoj većini. Većina programera nema baš osobito mišljenje o kolegicama. Ali ti i inače nemaju nikakvo osobito mišljenje o bilo čemu pa se njihovo mišljenje ignorira.

Venera, Mars, različiti mentalni sklopovi, sve to ima svoj utjecaj pa su žene programeri različite od svojih kolega. Barem one koje sam ja imao priliku susresti i vidjeti kako rade. Marljivije su i pedantnije od kolega. Ako im točno definirate zadatak možete biti sigurni da će upravo tako i nikako drugačije biti napravljen. Idealne su za situacije gdje se sve radi 'by the book'.

Ali ako nije sve kao po knjizi onda nastanu problemi. Treba li izmišljati nove stvari, tražiti zaobilazna rješenja, probijati granice?! Tu se baš ne snalaze najbolje pa je to bolje prepustiti programerima. Nisu lijene kao programeri. To je naizgled pozitivna osobina jer lijenčina od programera će ili odbiti zadatak ili ga šlampavo i na brzinu riješiti. Vrijedna programerka će se prema svakom problemu postaviti na isti način. Ali poneki lijeni programer će optimizirati rutinu, promijeniti način rada ili napisati program tako da se riješi zamornog posla. S ženama će vam se rijetko dogoditi da imaju napadaj produktivne lijenosti koji će vam na kraju uštedjeti vrijeme.

Produktivnost programera je slična valovitoj crti, ima uspone i padove, produktivnost programerke je sličnija ravnoj crti, bez nepredviđenih talasanja.