Blog.hr

Knjiga tjedna: Dive Into GreaseMonkey


Open source projekti imaju jednu veliku prednost naspram komercijalnih programa: otvoreni kod omogućava puno veće mogućnosti za prilagođavanje, mijenjanje. Jasno je da neće prosječni korisnik uzeti kod od Firefoxa i napraviti nešto što mu treba, ali njegova otvorenost omogućuje da to napravi netko tko to zna, a nije direktno uključen u njegov razvoj. OS programi su puno bolje vođeni korisničkim zahtjevima jer su sasvim normalne situacije da nekome nešto treba ili misli da bi to trebalo biti riješeno na bolji način pa uzme kod u ruke i to sam napravi. Važnost uloge zajednice spoznao je i sam Microsoft pa sada 'sluša bolje nego ikada', daje podršku zajednicama programera, ali u nekim slučajevima to čini pomalo nespretno i s previše ograničenja.

Firefox je jedan od najboljih OS predstavnika, mogućnosti koje on ima, zahvaljujući mnogobrojnim proširenjima (extensions), konkurentski preglednik (IE) teško da će ikada imati unatoč silnim novcima koje Microsoft ulaže u njega. Jer razvoj Firefoxa vođen je potrebama korisnika, dok je neke dobre ideje nikada neće proći u IE-u budući da jednu od odlučujućih uloga ima i marketing. Blokiranje reklama na web stranicama nije nešto što bi njih oduševilo.

Zamislite da imate proširenje za IE uz pomoć kojeg bi vi, u svojem pregledniku, mogli izmijeniti stranicu koju posjećujete. Izbacite reklame, iritante flash animacije, povećajte font, isključite nezgodne skripte, izbacite dijelove stranice kojih vas ne zanimaju. SF? Nije. Sve to možete uz pomoć GreaseMonkey proširenja u Firefoxu. Instalirajte ga, posjetite skladište gotovih GreaseMonkey skripti i provjerite kako možete promijeniti neke stranice. Iskorijenite naviku Hotmaila da vanjske linkove otvara u novom prozoru, izbacite reklame s Dilbertovih stranica, ili proširite Hattrick na punu širinu prozora.

Nema skripte za stranice koje vi posjećujete? Napravite svoju skriptu. Dive Into Greasemonkey će vam pomoći u tome. To je knjiga koja obrađuje Greasemonkey programiranje, možete ju čitati online ili skinuti u nekom od drugih (pdf, html, txt, video..) formata. Nisam još imao mogućnost da ju detaljno proučim, ali ovako, na prvi pogled, izgleda da vrlo dobro obrađuje tematiku uz brojne primjere. Iako joj je osnovna namjena upoznavanje s programiranjem za GreaseMonkey, knjiga je vrlo korisna i za sve one koji bi željeli doznati na koji način JavaScript može upravljati sadržajem web stranica.

Već mi je palo na pamet nekoliko .hr stranica koje bi trebalo izmajmunirati. ;-)