Blog.hr

Tinyerp.org


Jedna od informatičkih kratica od kojih prosječnog korisnika boli glava je ERP (Enterprise Resource Planning). Čak su i domaći informatički časopisi u zadnjih par mjeseci toj temi posvetili nekoliko stranica, a osvrnuli su se i na domaće ERP aplikacije. Neki od tih domaćih uz svoja ERP rješenja spominju i Linux. U pravilu nema govora o nekim Linux desktop aplikacijama već se sve svodi na Oracle koji se vrti na Linux serveru.

Domaće tržište Linux poslovnih aplikacija skoro da i ne postoji. Je, Konzum svoje kase vrti na Linuxu (Java, zacijelo aplikacija koristi dobro poznatu JavaPOS biblioteku), Holobit ima program za kafiće, možda još negdje postoji nekakva Java aplikacija kojoj je primarni cilj da se vrti na nekom MS operativnom sustavu...ERP? Ostaje samo upitnik?

Hej, ali imamo open source, treba samo uzeti neku postojeću aplikaciju, prevesti je, prilagoditi je i to je to. Samo to? Nakon kopanja po Freshmeatu i Sourceforgeu te isprobavanja stotine programa sve vam se to smučilo i odustali ste?!

Gle sad ovo. Postoji jedno ERP rješenje napisano u Pythonu, koristi PostgreSQL bazu, PyGTK, Glade...Koncepcijski jako dobro rješenje, optimizirano. Aplikaciju sa sličnim temeljima pokušao sam i ja izgurati u jednoj od bivših firmi prije nego što se raspala. Taj projekt nije bio uzrok raspada firme, samo da se razumijemo. Komprimirana arhiva s klijentom ima oko 160K, dok je arhiva u kojoj je server nešto manja od 500K. Mogla bi to biti 'killer' Linux aplikacija za domaće tržište.

U naslovu ovog posta je link na TinyErp. Osim same aplikacije zanimljiv je i primjer firme koja je pronašla način zarade na svojim open source programima. Stvar je vrlo jednostavna i veliki igrači je već odavno i obilno koriste: prodaju se rješenja, implementacije, podrška, a ne programi.

S TinyErpom ću se pozabaviti u vrlo bliskoj budućnosti, pa ukoliko se pokaže da je zaista sjajan kao što to izgleda na prvi pogled, onda možete uskoro očekivati i prijevod na hrvatski kao i stranice za podršku.

Stay tuned...