Blog.hr

Total games, kratki rez


Ne igram se već godinama. Nemam vremena za to, a kako sam se zadnjih godina dosta bavio Linuxom nije bilo ni potrebe za igrama jer je poznato da je on jedna od najkompleksnijih tekstualnih avantura. ;-)

Računalne igre ionako već godinama ne donose ništa novo već samo recikliraju stare ideje i oblače ih u sve bolju i bolju grafiku. Dvije igre koje su me najviše zainteresirale proteklih godina su Mindrover i Corewars. Povremeno sam pratio što se događa sa simulacijama letenja, otkrio sam X-Plane, držao sam na oku Championship Manager, naletio na Hattrick. Razočarao me je X-Beyond The Frontier. Dopao mi se Flashpoint.

Ove godine sam malo lutao po Morrowind svijetu, a zadnjih mjesec dana povremene slobodne trenutke trošim na Rome – Total War. Tj. na Total Realism mod. Zajednička poveznica između Morrowinda i Total Wara je Međuzemlje. Kako? Mogućnost izrade modova i vrlo dobar engine omogučili su zaljubljenicima u Tolkiena oživljavanje njegovog svijeta. Ti modovi su još nedovršeni, a tko zna da li će ikada i biti moguće kročiti tim svijetovima.

Ovih dana opet čitam Gospodara prstenova. Ono izdanje iz Jutarnjeg. Otkinuto vrijeme za to zahvaljujem činjenici da povremeno moram koristiti gradski prijevoz pa čitam u busu ili na terasi nekog kafića. Gospodara sam prvi put pročitao još negdje osamdesetih godina prošlog stoljeća. Nolitovo izdanje.

Kroz glavu mi se već više od godine dana provlači ideja za online strategijsku igru s elementima managera. Izvršavala bi se u pregledniku, napravljena bi bila uz pomoć Ajax metode izrade web aplikacija. Ideju sam razradio s osnovnom pretpostavkom da želim napraviti nešto što bih sam želio igrati.

Industrija računalnih igara već dugi niz godina zarađuje više od filmske industrije. Razvojni timovi za neke igre mogu se s kompleksnošću i budžetom usporediti s najskupljim filmovima. Nema više šanse za 'one man band'. Mi imamo Akademiju dramskih umjetnosti i loše filmove. Na sreću, nijedno veleučilište nema smjer računalnih igara, pa nam se zato valjda i dogodi pokoja svjetska uspješnica. Ima tu neke logike.