Blog.hr

Ubrzane zemljišne knjige


Problem s nedostupnošću zamljišnjih knjiga riješen je u zadovoljavajuće kratkom vremenu, ali...sindrom samo jednog podržanog preglednika (Internet Explorer über alles) se ponavlja. Korisnici ostalih preglednika teško da će pronaći neki smisao u predočenim podacima jer samo Internet Explorer u potpunosti podržava XML i XSLT na način koji se koristi za prikaz konkretnih podataka iz zemljišnih knjiga.

To znači da više od polovice posjetitelja ovog bloga neće moći vidjeti odgovarajući podatak o čestici koja ga interesira (špijuniram vas, znam da više od 50% posjetitelja koristi Firefox ;-) ). Osim ukoliko ne uzmu u ruke neki odgovarajući editor i srede prikaz. Postotak ostalih korisnika računala koji koriste Firefox ili drugi preglednik nešto je manji, ali ne dovoljno da bi ga oni, koji su izradili aplikaciju, na tako grubi način zanemarili.

Ali obuzdajte svoj nagon za prosvjedom. Korisnike javnih servisa (tj. nas) moglo bi ubrzo snaći i nešto gore ukoliko se za njihovu implementaciju počne koristiti Microsoft Local Government Starter Kit koji od klijenta traži tehnologiju koja se nalazi samo u nekim njihovim dodatnim prizvodima (InfoPath, uključen u Microsoft Office Professional Enterprise Edition 2003).

Krajnje je vrijeme da se definiraju uvjeti za ovakve javne servise jer bi nam se u vrlo bliskoj budućnosti mogla dogoditi situacija da umjesto otvorenih i dostupnih imamo skupe i poluupotrebljive servise.

Ukoliko neka privatna tvrtka napravi nešto samo za određenu skupinu korisnika to je njihov problem. Kad javna uprava napravi takvu stvar onda je to zajednički problem svih nas koji to financiramo.