Blog.hr

Velike, spore zemljišne knjige


Ako ste čitali priču 'Veliki, spori kraljevi' mojeg omiljenog barda, Rogera Zelazny-a, onda vam je asocijacija i više nego jasna. Projekt online Pregleda zemljišnih knjiga je tempiran baš za ovo predizborno razdoblje. Na raspolaganju je tek manji dio zemljišnih knjiga dok će ostatak biti dostupan do kraja godine. Možda je preuranjeni izlazak u javnost kriv za poteškoće kod prikaza stranice pa developeri nisu stigli napraviti stress testove i optimizirati web aplikaciju, ali u ovom trenutku nije moguć normalan pristup podacima na stranici. Ispod svega leži 'ozbiljna' tehnologija, Oracle-Application-Server-10g, Windows Server 2000, aplikacija je napravljena u Javi. Implementacija je neozbiljna. Baš me zanima konfiguracija servera na kojemu je sve to smješteno. Očito je da se radi o samo jednom serveru, a aplikacija takvog obima trebala bi biti raspodjeljena na više servera. Što će biti kad sve zemljišne knjige budu u bazi?

Firma koja je napravila to rješenje već mi je prije zapela za oko sa svojom implementacijom registra obrtnika čije je normalno korištenje bilo moguće jedino ukoliko ste ga posjetili s Internet Explorerom. I dok je to kod privatnih firmi to stvar njihove poslovne politike, kod javnih servisa ne mogu se tolerirati takve monopolističke diskriminacije.

Ovakvi projekti, koji su od javnog interesa, trebali bi prije definiranja zahtjeva, odabira izvoditelja i tehnologija proći javnu i stručnu diskusiju, a sam natječaj treba biti potpuno transparentan. Utopija?

Denial of Service, koji je pogodio drugi predizborni adut (Hitro), opisuje Rado u svojem Fuzzy blogu.

Trenutno stanje s velikim, sporim zemljišnim knjigama: java.lang.NullPointerException.