Blog.hr

WinDaze 2005.3


311 Asinkrono programiranje u .NET-u (300) - Tonči Sviličić

Tonči je svoje predavanje započeo umorno zavlačeći glasom da sam pomislio kako neću izdržati budan do kraja predavanja. Ali tijekom predavanja je uhvatio ritam i prikazao zašto koristiti asinkrono programiranje. Ljudi koriste threadove za stvari u kojima bi im asinkrone metode bile više nego dovoljne. Jasno, ispod jednostavnog načina njihve upotrebe kriju se opet dobre, stare niti...

342 Data Warehouse dizajn: korak po korak (200) - Marko Šušnjar

Marko je stari informatički lisac koji je još 1985 ušao u PC svijet. Njegovo predavanje bilo je iznimno zanimljivo i korisno, pogotovo za one, poput mene, koji se prije nisu baš bavili DW-om. Jedan je od rijetkih predavača koji je svoj posao obavio prije nego što se javilo kravsko zvono koje označava kraj, ali i početak predavanja.

313 .NET test driven development (400) - Martin Kralj, Nikola Stepan

Martin i Nikola predstavili su niz, uglavnom open source alata, koji služe za testiranje koda. Neke od predstavljenih stvari je Microsoft već implementirao u novom VS-u, ali oni koji neće koristiti jače inačice VS-a zacijelo će i dalje koristiti predstavljene alate.

Prosječni hrvatski programer malo vremena ima za testiranje koda. Vječna presija tjera ga da van izbacuje neprovjerene programe. Većina njih ima velikih problema u uvjeravanju uprave da vrijeme koje se potroši na testiranje nije bačeno u vjetar već u većini slučajeva može osigurati znatnu uštedu ukoliko se bug otkrije prije odlaska "u divljinu". Nakon što upravu uvjere u svrhovitost testiranja koda, programeri se trebaju paziti da ne napišu loše testove jer bi im se moglo dogoditi da neki kritični bug ipak pobjegne iz kaveza.

315 Proširive .NET aplikacije (300) - Renato Železnjak, Mario Matijašević

Standardna prezentacija Ekobit ekipe. Korisno za one koji su tek do koljena ušli u vode .NET programiranja.

317 Community mogućnosti u VS-u 2005 - Damir Tomičić, Tomislav Bronzin

Upoznati smo s Codezone-om koji bi trebao omogučiti jednostavnije pristupanje i organiziranje sadržaja koje producira MS zajednica. Lijepo je što se putem takvih projekata omogućavaju potrebna sredstva (ne radi se o novcu već o infrastrukturi) za rad zajednice, ali čini mi se da je Codezone možda malo prekrut i da ima previše okvira o koje bi članovi zajednice mogli lupiti glavom. Damir je direktor izuzetno uspješnog poduzeća u Njemačkoj koji ponosno stoji na MS braniku što je i dokazao svojim negativnim stavom prema Google-u. Ili je i on jedan od onih koji ne zna razgovjetno Google-u reći što želi. MS zajednica funkcionira na malo drugačiji način nego Linux zajednica pa će se najvjerojatnije prilagoditi i umiriti unutar Codezone zidova.

Party

Izostali smo s večernjeg druženja. Potreba da se napiše koja linija koda bila je jača nas pa smo se u ugodnom društvu limenki sa pivom povukli u svoje odaje. :-)

A ne, nismo takvi asocijalci ali nije nam se dalo trošiti još sat vremena za šetnju od hotela do tulumarke i natrag. Ubuduće na ovakve skupove nosim nekakvo rasklopivo guralo s kotačima. ;-)