Blog.hr

Mega?trend, SuSE i još jedno "groblje slonova"?!


Prije nekoliko tjedana su skoro svi mediji, koji prate domaća informatička zbivanja, donosili vijest o tome kako je Megatrend preuzeo zastupstvo SuSE distribucije u Hrvatskoj. Tom potezu zacijelo je pridonjela i činjenica da je SuSE pod Novellovim skutima čije ime još uvijek zvoni u ušima iskusnijih hrvatskih informatičara. U vijestima su se povlačila imena firmi koje su prije bili Novellovi partneri. Megatrend je najavio podršku domaćoj open source zajednici i njezinim projektima, prvenstveno onima koji se bave lokalizacijom. Linux je u Hrvatskoj stajao na pragu prihvaćanja šire informatičke scene. U temi broja časopisa Mreža mogli smo pročitati da je Linux sve prihvaćeniji kod proizvođača i implementatora domaćih ERP sustava. Početak idile ili samo još jedna fatamorgana?

Možda Megatrend ima neki projekt kojeg još nije objavio, ali u ovom trenutku na njihovim stranicama možemo dobiti samo informaciju o cijenama raznih SuSE paketa. Taj cjenik se ni po čemu ne izdvaja od niza cjenika raznih drugih programskih paketa pa teško da možemo govoriti o nekoj Megatrend Linux orjentaciji. Bivši Novell partneri nazdravili su za prošla vremena i nastavili svoj posao.

Mit o tome kako Linux nije spreman za desktop već je odavno demantiran. Za uredsko poslovanje Linux ima sve što vam treba. Microsoft i Megatrend još su si predobri da bi se Megatrend uz pomoć SuSE-a suprostavio Microsoft kampanji za "povoljnu" legalizaciju programa namijenjenu lokalnoj samoupravi. Microsoft nudi "lokalcima" najam paketa svojih programa po cijeni od 784,5$ po računalu (za minimalno 10 računala). Ta je cijena strateški raspodjeljena na 3. godine poslije čega "lokalci" trebaju otkupiti te programe (spomenuta cijena je s uračunatim otkupom) ili prestati s njihovim korištenjem. To je minimalan trošak, u trogodišnjem razdoblju, od 7845$ (za 10 računala).

Da je Megatrend zaista ozbiljno zaplovio u Linux vode, mogao je "lokalcima" ponuditi znatno povoljnije i dugotrajnije rješenje. Microsoft kampanja baš bi im lijepo "sjela na volej". Ali izgleda da ništa od svega toga. Izgleda da će Megatrend SuSE avantura završiti na "groblju slonova" kao i pokušaji ostalih hrvatskih firmi koje su na sebe preuzele zastupstvo neke od Linux distribucija. Sjećate li se tko je bio (ili možda još uvijek je) zastupnik za RedHat, Calderu, Mandrake? Koliko njih u zabačenom skladištu imaju kutije s distribucijama koje su obično bile zastarjele u trenutku kada su se, nakon carinskih i putnih avantura, našle na policama i bile na raspolaganju kupcima?!

Nije dovoljno staviti kutiju na policu i očekivati navalu kupaca. Ono što kupci traže to su konkretna rješenja i to bi trebalo imati na umu kada im se nudi Linux. Kupac neće uzeti kutiju za koju ne zna što će s njome napraviti. Kupac treba rješenja za svoje poslovanje, nekoga tko će sve to posložiti i potjerati da radi. A njegovo je samo da stisne prekidač i da više ništa ne dira. Linux je dovoljno stabilan i prilagodljiv da obavi tu zadaću. Bez jednog takvog značajnog koraka, korištenje Linuxa kod nas će se ograničiti na male oaze gdje rijetki zaljubljenici ljubomorno čuvaju svoja pažljivo istimarena računala na koja ne smije pasti pogled nekog "luzera" koji bi samo klikao po prozorima.