Blog.hr

ECDL u školama


Čitam u lokalnim novinama kako je otvoren područni ECDL centar ([url]http://www.ecdl.com[/url]). ECDL se dosad uglavnom spominjao kao certifikat o osposobljenosti za korištenje osobnog računala kojeg bi trebao imati svaki djelatnik u državnim i javnim službama. Postojeći testni centri uglavnom ciljaju na te korisnike. Spomenuti lokalni centar je težište svoje djelatnosti prebacio na učenike osnovnih škola. U tekstu se spominje kako je neophodno edukaciju po ECDL programu započeti u osnovnim školama. Za one koji ne znaju, ECDL program kreće od osnovnih znanja o računalima i korištenju korisničkog sučelja i kretanja po sistemu, a onda se najveća pažnja posvećuje radu s Microsoft Office alatima (Word, Excel, Access, PowerPoint, Outlook, Internet Explorer). Na zapadu se koriste i neki drugi programi, ali to kod nas nije slučaj.

Zar su djeci neophodna upravo ta znanja? Spomenuti entuzijasti kao da su namjerno zaobravili činjenicu da se informatički programi brzo mijenjaju i pitanje je kakvi će biti uredski paketi kad spomenuti klinci završe svoje školovanje. Nekako mi se čini da će imati manje zajedničkih točaka sa spomenutim programima nego što ih imaju Word Perfect 5.1 za DOS i najnoviji Word. Ako već postoji namjera da se djecu upozna s najnovijim informatičkim tehnologijama onda je program ECDL-a sasvim neprimjeren. Djecu bi trebalo naučiti osnovama, ali na jedan širi i univerzalniji način, a naročitu pažnju trebalo bi posvetiti praktičnoj primjeni računala u raznim djelatnostima i školskim predmetima. Zašto se računalo ne bi koristilo i u sklopu drugih predmeta, a ne samo u informatici? Na likovnom odgoju bi mogli crtati uz pomoć računala, kreirati objekte u 3D programima, obrađivati slike i video zapise. Na glazbenom bi mogli iskoristiti hrpu programa za obradu zvuka, snimanje i reprodukciju. Fizika, biologija, kemija, računalo bi služilo kao simulator za pojedine procese koji se ne mogu jednostavno izvesti u normalnoj nastavi. Zemljopis, povijest. Zašto se neka dobra strategija ne bi mogla iskoristiti kao ilustracija nekih povijesnih razdoblja? Kroz igru djeca puno bolje uče, a računalo je izvrsna igračka.

To su u našem školstvu samo pusti snovi. Spomenuti entuzijasti, koji bi ECDL nametnuli osnovnoškolskoj djeci, samo će im zgaditi informatiku. Jer računalo nije dosadna knjigovodstvena i uredska alatka, kako se to njima čini, već je riječ o univerzalnom alatu koji će imati sve veću ulogu u našim životima. I zato, ako možete, učinite sve da se takvi 'napredni' programi ne provedu u našim školama, već da ministarstvo osmisli bolji i primjereniji program za djecu 21. stoljeća.

Jasno mi je kakav motiv tjera predavače da djeci ponude ECDL diplomu. Osladili su im se mali, zeleni papirići, koje roditelji ne žale dati kad je u pitanju budućnost njihove djece koja će i prije završetka osnovne škole već imati ozbiljnu diplomu. Europsku. Ona će im za nekoliko godina poslužiti samo kao izuzetno nepraktično sredstvo za brisanje sjednog trapa, ali to više neće biti problem kojim će se baviti predavači.