Blog.hr

SmartBarXP


Jedna od stvari koje većina Linux windows managera ima, a Windowsi nemaju, je mogućnost definiranja više virtualnih dekstopa. Kako sam osuđen na rad na XP mašini, odlučio sam radno okruženje prilagoditi starim navikama. Brzom štih probom eleminirao sam nekolicinu kandidata. Jedan od njih bio je i iz Microsofta. U njegovom deskmanpowertoy-u broj desktopa je ograničen na 4, prilikom njihove izmjene događao se cijeli niz neželjenih i nezgodnih efekata (npr. Visual Studio je stalno mijenjao veličinu prozora kod izmjene desktopa) i ponašao se najgore od svih isprobanih programa. WindowBlinds i OpenStep nisam isprobavao jer sam želio sam virtualne desktope i ništa više.

Eliminirajući razna komercijalna rješenja zalutao sam na adresu [url]http://www.smartbarxp.com[/url]. Istina, nudio je i više nego što je meni trebalo, ali kako njegovi virtualni desktopi rade sasvim pristojno, odlučio sam mu pružiti šansu. SmartBar XP nije iznevjerio i za sada je zaslužio svoje mjesto na desnoj strani ekrana. Koristan je vrlo uočljiv, analogni sat na kojem je moguće definirati alarme. Osim kontrole za virtualne desktope ostavio sam si još i Note manager (za kratke napomene), Quick Launch (prikaz Quick Launch toolbara) , Calculator (koliko puta vam je potrebna jednostavna matematična operacija), Visible Windows (otvoreni prozori na aktivnom desktopu). Windows taskbar sam stavio na auto-hide da mi ne smeta.

Izmjena virtualnih desktopa radi bolje nego kod kokurencije, ali to je daleko od one lakoće i elegancije s kojom se virtualni dekstopi izmjenjuju u svakom boljem X windows manageru na Linuxu. S programima nisam imao problema osim što se Visual Studio jednom zaglavio, a ukoliko na SmartBar stavite command line moglo bi vam se dogoditi da programi pokrenuti iz njega nestanu u ništavilu i pojave se tek kad ugasite SmartBar.

I onda će neki postaviti pitanje da li je Linux spreman za desktop?! Pa on je bio spreman i imao je napredne mogućnosti dok su dizajneri novih sučelja iz Redmonda piškili u pijesku. ;-)