Blog.hr

Mono, SecondLife, World Wind, Unity...


Mono se sve više koristi u različitim projektima za razliku od Portable.NET-a koji je već odavno izgubio dah i čudno je kako se još održava na životu. Razvoj Portable.NET-a započeo je prije nego Mono-a, u tehničkom pogledu imali su neka kvalitetnija rješenja, ali cijeli projekt je klasičan primjer kako se ne vodi open source projekt. Mono ima jasno definiran cilj i postaje na tom cilju, a PN je zalutao...

SecondLife je online igra kakvih će biti sve više i više...Već iz samog naziva jasno vam je da se tu radi o nekom drugom, virtualnom svijetu. U prvom naletu preveli su 700+ skripti pisanih u njihovom LSL-u, a cilj im je da Mono u potpunosti zamijeni njihov interpreter.

Unity, 'nova generacija alata za razvoj igara', također koristi Mono za skriptiranje. Developeri mogu koristiti JavaScript, ali i Boo i C#.

Najnoviji klijent za Nasa World Wind također koristi Mono. Prepjev na Mono bio je moguć jer je Nasa izdala izvorni kod pod open source licencom. WW nije usamljeni slučaj, Nasa je pronašla motiv za objavljivanje još nekoliko svojih projekata pod NASA OPEN SOURCE AGREEMENT-om.