Blog.hr

mono::live


Društvo oko Mono projekta poprilično je aktivno i trudi se skrenuti pažnju developera, ali i običnih korisnika, na svoje okruženje. Mono nije bio baš čest gost u raznim Linux distribucijama, a ako je i bio onda se obično radilo o nekoj prastaroj inačici. Na stranicama projekta mogu se skinuti paketi za nekoliko glavnih distribucija, ali za slučajno zalutalog developera u Linux vode to nije dovoljno jednostavno da bi se poigrao s time. Mono ima i relativno jednostavnu online instalaciju, ali nekima ni to nije dovoljno. Najbolje bi bilo kad bi Mono imao monolitnu instalaciju poput Jave, s ne previše ovisnosti prema svakojakim bibliotekama.

Nakon što su nedavno izazivali pažnju zabavljajući se ilegalnim prezentacijama oko PDC-a, ovaj tjedan nas je društvo zainteresiralo s prepjevom Ubuntu 5.10 live distribucije na Mono način. mono::live sadrži dosta materijala i programa za znatiželjne developere. Ubuntu live CD nije agilan poput nekih drugih živih rođaka (kao što je to npr. Puppy), ali radi dovoljno brzo pa nećete morati posezati za časopisima dok čekate otvaranje nekog programa ili pokretanje web aplikacije.

Pokretanje je jednostavno, ubacite medij u uređaj, pustite da se mono::live pokrene, odaberite jezik, ponudit' će vam se odgovarajući raspored za tipkovnicu, lupite enter, ako trošite dhcp slijedi uspješna konzumacija, nema ručnog podešavanja mreže za dhcp apstinente, malo pričekajte, ako ste brzi možda uspijete doći sa zadnje stranice novina do sportskih rubrika, a onda ih odložite i pogledajte kakve su to žive majmunarije.

Za razliku od klasične Ubuntu distribucije, mono::live vam nudi malo okićeniji Desktop. Na stolu su ikone koje vam omogućuju direktno pokretanje pojedinih aplikacija koje koriste Mono. Prvo pogledajte tomboy-a. Pogledajte na panel gore desno, možda se već tamo nalazi. Tomboy omogućuje vođenje bilješki, a nakon pokretanja u sebi sadrži pozdravnu poruku i nekoliko uputa, od kojih je najkorisnija ona za spajanje na PostgreSQL bazu. Listićima društvo radi Beagle, oku ugodan program za pretraživanje datoteka, ali za demonstraciju njegovog rada treba vam nešto više od ovog cd-a. Blogeri će zacijelo isprobati Blam. Nema korisnika koji nema na disku neke slike; za njihovu organizaciju može poslužiti F-Spot Photo Album koji kuha kavu, uklanja crvene oči, a morate se i paziti da sliku vaših nestašnih pustolovina slučajno ne eksportirate na Flickr. U društvu su i dva zgodna glazbena programa, Banshee i Muire, kojima je zajedničko to da ne diskriminiraju .mp3 format kao neki drugi svirači koji glume defaultne svirače u većini distribucija.

Na stolu je i mapa koja sadrži linkove na stranice vezane uz Mono, Mono WinForm Application mapa koja baš i nema što pokazati, a najzanimljivija je Mono Web Applications mapa iz koje možete direktno pokrenuti neke web aplikacije (klik na ikonu podiže xsp u kojem se vrti aplikacija te preglednik web stranica). ASP.NET forums, blogx, IbuySpy, mojoPortal su prave, čistokrvne .NET web aplikacije, a sve je začinjeno s ASP.NET demoima među koje se je ugurao i poneki ASP.NET 2.0 demo.

Pravi programer će prvo kliknuti na MonoDevelop koji se s CD-a podiže brže nego neki njegovi konkurenti s hard diska. Priložena je nepotpuna, ali dosta obimna dokumentacija za čiji se prikaz brine Monodoc. Ako ste poželjeli stvarati lijepa grafička sučelja onda otvorite izbornik i pod stavkom Programming odaberite Glade. U tom izborniku postoje i dva programa za pristup PostgreSQL bazi, pa ukoliko želite vidjeti kako su autori mojoportala ili asp.net forumsa kreirali baze i storirane procedure pokrenite pgAdmin i zavirite u bazu. Niste zaboravili da Tomboy čuva pristupne podatke?! Na CD-u je i kompletna dokumentacija koja ide uz PostgreSQL.

mono::live je jedna od korisnijih live Linux distribucija koje su se pojavile u posljednje vrijeme. Ne radi se samo o nasumce nabacanim paketima koji služe da bi mogli reći 'gle mama, i ja imam svoju live linux distru', već je riječ o svrhovitoj demonstraciji Mono okruženja i pratećih aplikacija.

Ekipi koja se majmunira bolje je da im mono::live pređe u naviku. Obećali su novu inačicu nakon što izađe službeni i konačni Ubuntu 5.10. Hvala na pitanju, moj nestabilni "Breezy Badger" Development Branch, kojeg redovno nadograđujem iz respozitorija (samo službeni, molim), stabilan je kao stijena i još uvijek ne pokazuje da bi mogao oboljeti od padavice. Samo što se gftp ruši ako izgubi konekciju.

mono::live je još jedna u nizu Ubuntu modifikacija (Kubuntu i Edubuntu su najpoznatije), a ne bih se začudio da se uskoro pojavi alat za jednostavno, 'uradi sam' forkanje Ubuntua.

Skoro zaboravih. mono::live sadrži i Boo, to je pajtonovski jezik koji je za Mono ono što je IronPython za ASP.NET 2.0. Zapravo više od toga, IronPython je više kao siroče, dok je Boo voljeno dijete.

Znate li koji je domaći informatički časopis na pratećem optičkom mediju objavio najviše live Linux distribucija? Mreža. U najnovijem broju je Knoppix, a prošle godine su objavili nekoliko živih beštija u nizu. Sumnjam da se radi o nekoj velikoj ljubavi njihovog “izvrsnog urednika” (tako se potpisuje po newsima ;-) ) prema Linuxu, prije će biti da je na djelu lijenost onoga tko bi trebao pripremiti sadržaj za prateći CD. mono::live je idealan kandidat za još jedno opravdanje lijenosti.