Blog.hr

Open source vs. Closed source


Posljednjih tjedana imam priliku koristiti Microsoft SQL Server 2000 Reporting Services. Umjesto lagodnog i ugodnog korištenja i 'štancanja' reporta ja se borim s bugovima. Jedna od stvari koje definitivno ne štimaju u RS-u su subreporti. Ukoliko se unutar Table kontrole koristi neki subreport onda ne radi eksport u Excel dok svi ostali rade (html, pdf, doc, tiff...). Kao rješenje tog problema mi je predloženo da koristim List umjesto Table kontrole. Recept je upalio....djelomično. Eksport u Excel je veselo pokazao podatke iz subreporta, ali su zakazali pdf, tiff. Subreporti su definitivno nešto što treba izbjegavati u RS-u. Problem je poznat, a rješenja nema. Izvješća ne mogu čekati i ja ću morati naći neko drugo rješenje. Zakrpe iz Redmonda i Đekna imaju puno toga zajedničkog.

Proteklih godina sam uglavnom koristio open source rješenja i tehnologije. I kod njih su prisutni bugovi ali se rješavaju puno promptnije, a ukoliko baš nemate vremena onda možete problem pokušati riješiti i sami. Ja sam tako svojevremeno rješio problem s Python klijentom za Firebird bazu. Funkcija koja je trebala vraćati određen broj slogova nije poštivala predani joj parametar pa je vraćala sve slogove. Problem je bio lako rješiv, ja sam poslao krpicu developerima i nastavio rad. Zastoj je trajao manje od pola sata. Upravo ta mogućnost kontrole je ono što me veseli kod otvorenog koda.

Način na koji se s ASP.NET tehnologijom rade web aplikacije isprva mi je izgledao dosta dobar, ali umjesto da poštuje okruženje u kojem takve aplikacije moraju živjeti, Microsoft je pokušao približiti razvoj web aplikacija developerima običnih, desktop aplikacija i učinio hrpu kompromisa i čudnih rješenja. Implementacija PostBacka ima hrpu propusta i manjkavosti. Sve je više stranica na našem webu koje imaju poziv doPostBack JavaScript funkcije na mjestima gdje bi običan link bio primjereniji. To ne bi bilo vrijedno spomena da stranice iza takvih linkova nisu dostupne korisnicima koji ne koriste IE. Mislim da smo na pragu novog 'Samo za IE' trenda. :-(