Blog.hr

Knjiga tjedna: PostgreSQL dokumentacija


Slobodan dan sam iskoristio za bolje upoznavanje s PostgreSQL bazom uz pomoć standardne dokumentacije. Boljka velikog broja open source programa je loša dokumentacija, dok neki od njih nemaju ništa što bi se moglo nazvati tim imenom. PostgreSQL dokumentacija je vrla iznimka. Pisana je jasno, čitljivo, dobro je koncipirana, nije suhoparna i pruža cijeli niz korisnih, praktičnih savjeta.

Autori se dosta često osvrću na SQL standard pa PostgreSQL uz detaljno isčitavanje dokumentacije može poslužiti kao vrlo dobar praktični uvod u SQL. Ne slušajte one koji vam za ulazak u SQL svijet predlažu MySQL, iako je dotični u zadnje vrijeme započeo s ubacivanjem karika koje nedostaju tako da je sve bliže onome što bi se mogao nazvati 'pravom SQL bazom'. Dobru podršku PostgreSQL-a SQL standardima, autori dokumentacije koriste da bi opravdali neka od nelogičnih i bizarnih implementiranih rješenja. :-)

PostgreSQL definitivno nema status koji zaslužuje. Razvikani MySQL je brži, ali on je napravljen da bude brz nauštrb funkcionalnosti. Čak je i Firebird nešto bolji po broju korisnika, ali to najviše zahvaljuje tome što je nasljednik Borland Interbase-a pa su korisnici različitih Borlandovih alata navikli na njega, a navika je gadna stvar koje se jako teško riješiti. ;-)

Kolega, certificirani MSSQL DBA, se začudio kad je vidio što sve PostgreSQL podržava, pa je priznao da ni njegov MSSQL nema mogućnosti poput nasljeđivanja tablica niti podržava podatkovne tipove koje PostgreSQL podržava.

Informatičari iz komercijalnog svijeta protiv PostgreSQL-a često imaju jedan, jedini argument: 'to je besplatno pa ne može biti dobro', a zadnjih se godina kod nas širi i urbani mit da PostgreSQL ne može raditi 24 sata dnevno jer se ruši nakon 24. sata. Oni koji ga koriste obično se samo nasmiju na takve tvrdnje.