Blog.hr

Osvojite računalo vrijedno 10.000$


Redovito čitate Wolfwood's Crowd blog. Zapalila vas je kratka vijest o Pov-Ray-u i bez daha u svojem tekstualnom editoru otipkavate svoje slike. Kuglu i šahovnicu već ste odavno magistirali i sad ste prešli na zahtjevnije stvari. Isprava ste uvozili objekte napravljene u drugim programima, ali ste kasnije shvatili da je jedini pravi put štrikanje slike naredbu po naredbu.

Trenutno proučavate radove na PovRay Short Code Contest stranici kojima je zajednička karakteristika to da izvorni kod svake od slika ima manje od 256 znakova?! Hej, to je manje od veličine zaglavlja datoteke nekih drugih grafičkih formata.

Vašim ukućanima nije jasno što to radite i što je to tako zaokupilo vašu pažnju. Nailazite na prve znake nerazumijevanja, ignorancije i tihog bojkota, a agresivniji ukućani s kojima dijelite računalo već su spremni i na drastičnije akcije. Da bi smirili strasti vi im kažete da radite na jednom projektu uz pomoć kojeg ćete zaraditi računalo vrijedno 10.000$. Muk. Iskorištavate njihovu zbunjenost i u trenu izmišljate priču...

U povodu desetog rođendana Pov-Ray-a organiziran je natječaj pa se pozivaju umjetnici iz cijelog svijeta da učestvuju i naprave sliku od koje će svima zastati dah, a spretnim prstima će donijeti Appro Dual AMD Opteron WH300 radnu stanicu. Sad ste si tek navalili nevolju na vrati i svi vaši ukućani grakću kako bi i oni radili sliku za natječaj. U sveopćoj graji uspijevaš kliknuti na Hall of Fame i odmah u tabovima otvaraš desetak najimpresivnijih slika. Izbečila raja donje čeljusti do poda. Jedni ne vjeruju da se to može napraviti samo običnim tipkanjem, a drugi shvaćaju da je veća vjerojatnost dobitka na Lotu nego da oni sami natipkaju nešto što će dati rezultat dostojan dvorane slavnih. Nekome od grakčuće raje na pamet su pali oni majmuni koji već cijelu vječnost tipkaju po mašinama pokušavajući otipkati opus velikog engleskog barda. Uz malu promjenu u njihovom BIOS-u, par zakrpi i kamion banana najvjerojatnije bi se dali modificirati da tipkaju .pov kod.

Uspjeli ste uvjeriti ukućane, sklopili ste pakt i oni vas jedno vrijeme puštaju na miru. U kalendaru je povučena mrtva crta kod nadnevka 15. listopada. Zadnji dan za slanje radova.

Ali vaše vještine nisu dovoljne za onako impresivne rezultate. Pitate se da li postoji neki alat koji bi vaše tipkačke sposobnosti malo potpomognuo nekim vizualizacijama i još dodatno angažirao miša koji se duri zbog svoje zapostavljenosti? Moray je modeler koji već dugo podržava Pov-Ray. Radi pod Windowsima ali dostupna je i DOS inačica. Neki se kunu u Art of Illusion, ja ga nisam isprobao. Napisan je u Javi pa radi na skoro svim operativnim sustavima (Linux, OsX, Windowsi). AC3D modeler također ima mogućnost izvoza objekata u .pov format. Ako se potrudite na Internetu možete pronaći način da u Pov-Ray-u koristite objekte iz Posera ili da napravite konverziju objekta iz nekog drugog 3d formata u .pov. Ograničeni ste samo svojom maštom. ;-)

Natječaj bi mogao natjerati neke naše stare povrayaše da skinu svoju ljubav s klina na kojeg su je bešćutno objesili. Neće zamajani Toni propustiti priliku da opet odigra jednu tekmu za dušu.

Nije da vas želim obeshrabriti, ali slika uz ovaj tekst ne prikazuje muke naših svagdanjih turista već je to slika napravljena u Pov-Ray-u, a njezin autor će zacijelo biti jedna od prepreka na vašem putu do dvoglave zvijeri.