Blog.hr

O poslu...


Srpski tjednik Vreme donosi zanimljiv tekst o situaciji na srpskom tržištu rada: Inženjeri za support. Priče su dosta slične situacijama u kojima se nalazi i prosječan hrvatski državljanin u potrazi za poslom. Neodgovaranje na molbe. Neizvještavanje o rezultatima natječaja (najvjerojatnije zbog zadnjeg poskupljenja e-maila). Bombastičnim opisom ne baš tako sjajnog radnog mjesta na stranom jeziku pokušava se privući više potencijalnih djelatnika. Akvizicija i mrežni marketing najviše zagađuju oglase.

Kod nas imamo jedne vrlo dobre stranice za nalaženje posla (informatičari skoro da i nemaju potrebu da prate nešto drugo) i druge koje su očito pokrenute motivirane uspjehom prvospomenutih, ali čini mi se da ne ulažu dovoljno napora u svoj razvoj. Prve imaju orginalne oglase, druge ih znaju i prepisivati iz drugih medija pa se oglašivaći nekad znaju i zbuniti kad prime oglas. U sklopu prvih je i agencija za posredovanje u zapošljavanju koja ponavlja neke greške koje si takva agencija ne bi smjela dopustiti jer se to ne očekuje od njih. I njima se događa da ne odgovore na molbu ili da Vas ne obavijeste o rezultatima. Druga ima forum i on je vrijedan posjeta toj stranici. Tu i tamo može se naći pokoja poruka o firmama koje objavljuju oglase, takve 'insajderske' informacije ponekad mogu biti korisne, ali ih treba uzeti s rezervom. I na jednoj i drugoj možete ostaviti svoj životopis, ali nisam siguran da možete vidjeti koliko je puta pregledan što bi Vam bila vrlo korisna informacija.

Prve su sigurno jedna od najkorisnijih stranica u .hr web prostoru. Druge ne pokazuju potencijal potreban za dostizanje onih prvih, ali je dobro što postoje jer ne želimo monopol ma koliko on dobar bio.