Blog.hr

folklore.org


Za slučaj da jučer niste kliknuli na ovu adresu danas je ponavljam. folklore.org je zbirka izvrsnih priča o Appleu, ali u njima se pojavljuju i neki drugi poznati likovi poput Billa Gatesa ili Micka Jaggera. Skoro sve priče napisao je Andy Hertzfeld.

Priča MacBasic govori o tome kako je razvijan MacBasic, ali je spletom nesretnih okolnosti ostao nedovršen. Na kraju ga je otkupio Microsoft za 1$ i napustio njegov razvoj. Microsoft je godinu dana prije toga izdao svoj Basic za Maca koji uopće nije koristio njegovo grafičko korisničko sučelje. Od samih početaka Bill je razvijao taktiku kako da inferiorna aplikacija na tržištu pobijedi superiornu.

Hungarian je priča o Charlesu Simonyiu, 'izumitelju' mađarske notacije. -2000 Lines Of Code je priča o pokušaju da se napredovanje programera mjeri u linijama koda. Bill Atkinson je optimizirao svoj kod i prvi put u zadanu rubriku upisao da je taj tjedan napisao -2000 linija koda. Tko zna, možda bi danas imali 'Do It' gumbe umjesto 'Ok' da jedan od korisnika koji je testirao Lisa programe nije to pogrešno pročitao kao dolt (engl. budala, glupan) i strašno se uvrijedio (priča Do It). 1984 je priča o najboljoj od svih reklama. A Mac For Mick bi se trebala zvati A Mac For Jade jer je Mick bio previše "stoned" da bi shvatio što mu ti ljudi, među kojima je bio i Steve Jobs, daruju. Jade je preuzela poklon umjesto okamenjenog oca.

Bruce Horn razotkriva stari mit da je Apple pokrao Xerox (On Xerox, Apple and Progress). Iako je Jobs vidio Smalltalk i njegovu razvojnu okolinu te pokupio ideje koje je vidio, u Appleu su napravili toliko novih i orginalnih stvari da je razlika između ta dva sustava drastična. Bruce kaže da je svijet računala slabo napredovao od 1976. godine i da se konstantno ispočetka izmišlja kotač (mi bi rekli topla voda). Smalltalk je još tada imao višeplatformsku virtualnu mašinu. Puno prije Jave. Objektno programiranje, koje je danas na vrhuncu slave, staro je 30 godina (Simula-67). Bruce hvali Smalltalk sučelje i smatra ga najugodnijom, najčišćom, najbržom i najtečnijom okolinom za programiranje.

Priča Donkey nam otkriva da je Bill Gates ponosan autor loše igre napisane u BASICu.

Ako netko od vas ima negdje nekog starog Maca u prašnjavom podrumu, tavanu ili garaži, bilježim se s štovanjem. Obvezujem se na brigu o njemu. Počinjem polako sakupljati eksponate za svoj privatni informatički muzej.

Neizostavan eksponat u digitalnoj arhivi bit' će i rezultat naredbe 'wget --mirror http://folklore.org'. ;-)