Blog.hr

Da li je Apple mogao postati Microsoft?


Macintosh je 11 godina prije Windowsa imao upotrebljivo grafičko sučelje, prozore, ikone, wysiwyg program za obradu teksta. Da li je drugačijom poslovnom politikom (licenciranjem tog operativnog sistema) Apple mogao postati vodeći na tržištu operativnih sustava za osobna računala? John Gruber je u članku Daring Fireball: The Art of the Parlay, Or: How I Learned to Stop Worrying About Platform Licensing and Market Share opširno obradio tu temu. John navodi da je razlika između Microsofta i Applea ta što su prvi pragmatičari, a drugi idealisti. Apple je mogao unaprijediti Apple II platformu i nastaviti njezin uspjeh, ali oni nisu odabrali kompatibilnost sa starim proizvodom već su napravili potpuno novi i bolji Mac. Recikliranje starog proizvoda napravio bi Microsoft da je bio u Appleovoj koži, to je i radio desetljeće kasnije kad je dugo zadržavao DOS kompatibilnost.

Kompanija i njezini djelatnici bili su idealisti i teško da su oni mogli napraviti takav pragmatičan korak. John svoje mišljenje temelji na Folklore.org stranicama koje donose priče o razvoju Mac-a. Jako zanimljivo štivo za one koje zanima povijest informatike iz perspektive onih koji su ju stvarali.

Folklore.org vrti Apache server ali skriptni jezik korišten za programiranje je Python. Pa niste valjda očekivali da idealisti koriste php ili, nedaj bože, asp?! ;-)