Blog.hr

Kraj rasta za Microsoft


Thad Phetteplace u tekstu pod naslovom Microsoft Dividend Is Good For Linux analizira što će se dogoditi nakon odluke Microsofta da isplati dividendu svojim dioničarima. Nedavno se od jednog Wall street analitičara moglo čuti da će "dan kada Microsoft plati dividendu to biti početak kraja te kompanije". Microsoft će isplatiti nešto više od polovice svojih 60 milijardi dolara koji sjede na računima u banci.

To znači da će mu ostati puno manje novca za marketing, razvoj novih produkata, preuzimanje drugih kompanija ili širenje na nova tržišta. Konkurencija, uglavnom open source produkti, sve više prisiljavaju Microsoft na sniženje cijena i još veće smanjenje prihoda. Veliki profiti od prodaje programa omogućavali su Microsoftu da pojedini njegovi odjeli dugo vremena posluju s gubitkom i istovremeno preuzimajući sve veći i veći postotak tržišta. Pred Microsoftom je razdoblje kada će puno opreznije trošiti novac, smanjivati troškove i prodavati ili zatvarati neprofitabilne odjele. Nedavno smo pročitali kako više neće biti besplatnih sokova za djelatnike, a govorka se i o prodaji MSN-ovog online magazina Slate.

Isplata dividendi znači da je prestao Microsoftov rast i kompanija je sada "odrasla". Prijašnji način poslovanja više nije moguć i biti će jako zanimljivo pratiti u kojem će pravcu evolucija te kompanije krenuti. Thad spominje da se Microsoft, kao i nekada IBM, mora prilagoditi da bi preživio promjene i pomišlja kako bi mogao evoluirati u kompaniju koju ćemo ponovno voljeti. :-)

IBM je također bio omražena kompanija koja je danas postala voljena. Ali Microsoft ne može krenuti sličnim putem. IBM većinu svojih prihoda zarađuje na uslugama i prodaji gotovih rješenja (solutions). To je idealna pozicija za mogući scenarij u kojem bi open source programi zauzeli većinu tržišta. Microsoft se mora prilagoditi ili spriječiti tu dominaciju.

Microsoft će još dugo biti s nama, ali kad se jednom dostigne vrhunac rasta postoji samo jedan put. Prema dolje.