Blog.hr

Šalterima se crno piše?


Vladimir Mrvoš u Novom listu piše o tome kako će nam kompjutori promijeniti život. Cilj Vlade je da do 2007. učini 12 osnovnih usluga dostupno preko Interneta. Vlada to nije sama od sebe odlučila već joj je poticaj dala činjenica da do ulaska u EU treba ispuniti 80% normi vezanih uz informatizaciju društva. Sve je to u sklopu Programa e-Hrvatska 2007. Vladimir je u svojem članku pokazao kako ga je opčinila nova tehnologija pa nam opisuje razne tehnološke novitete i o mogućnosti da 2007. u svoj dom unese multimedijalni hladnjak. U posebnom okviru spominje činjenicu, koja nam već izlazi na uši, da je Hrvatska na europskom dnu kada se govori i širokopojasnom pristupu Internetu, ali smo na vrhu s mobilnim tehnologijama. Istina je da imamo EDGE i GPRS, ali prijenos većih količina podataka uz pomoć tih tehnologija dostiže cijenu suhog zlata.

Na stranicama Vlade možete skinuti dokument Operativni plan provedbe Programa e-Hrvatska 2007. za 2004. godinu. U njemu se govori o planovima aktivnosti za 2004. godinu.

Većini surfera će biti najzanimljivije vidjeti s kojim će poticajnim mjerama pokušati povećati broj korisnika širokopojasnog prijenosa. U dokumentu se nedostupnost takvog prijenosa spominje kao glavni razlog usporenog razvoja e-trgovine i e-poslovanja u Hrvatskoj. Ja se ne bih složio s tom činjenicom jer je kod nas puno veći problem plaćanje preko Interneta. "Kartičari" i banke kod nas ne pridodaju previše pažnje transakcijama preko Interneta. Nekako se stječe dojam da im je to nužno zlo s kojim se moraju baviti. Elektronički novac i elektroničko plaćanje te efikasni sistem u kojem bi se transakcije izvršavale trenutno, preduvjet je za razvoj e-trgovine. Jasno je zašto bankama to nije u interesu. Dok novac "sjedne" s jednog na drugi račun banka se može koristiti njime. Danas se mogu dogoditi paradoksalne stvari da plaća koju firma uplati svojem djelatniku i do nekoliko dana putuje do njegovog računa iako i firma i djelatnik imaju račun u istoj banci.

Iako smo svi naučeni na to da do sadržaja na Internetu dolazimo besplatno, ipak veći razvoj usluga i povećanja sadržaja ne možemo očektivati dok se ne razvije način njihove naplate. Mikroplaćanje je jedno od mogućih i efikasnijih rješenja. Kod nas već danas ima sadržaja za koje možete platiti pretplatu i koristiti dok ne potrošite uplaćeni iznos. Ali prosječni korisnik će se puno teže odlučiti na pretplatu, u sklopu koje treba uplatiti veći iznos, nego na brzo plaćanje malog iznosa (npr. desetak lipa). Ljudima treba omogućiti da plate samo ono što trenutno trebaju ili ih zanima, a ne da kreditiraju pružatelja usluge.

Možemo li očekivati elektronički novac, mikroplaćanje i barem neke od 12 osnovnih usluga (prijava poreza, socijalne naknade, izdavanje građevinskih dozvola, registraciju vozila, izdavanje izvoda iz matičnih knjiga...) do kraja 2007. godine?

Bojim se da ne. Barem ne na način na koji to radi ova, a tako su radile i bivše Vlade. Pa njima trebaju godine da uvedu sustav za elektroničko glasovanje u Sabor. Tko će raditi potrebne aplikacije i rješenja? Tko će nabavljati potrebnu opremu? Tko će isporučivati punktove za javni pristup Internetu? Da li će podobnost biti važnija od stručnosti izvoditelja radova i dobavljača opreme? Već danas imamo primjere kada su dobro zamišljeni projekti i usluge upropaštene lošom izvedbom koja čak jednom dijelu korisnika onemogućuje korištenje te usluge.

Da li se spori činovnici po uredima mogu preobraziti u efikasne adminstratore online aplikacija? Planirana je izrada plana za informatičko obrazovanje namještenika državne uprave. Da li će biti osigurana tajnost podataka ili će se za relativno malu svotu novca moći nabaviti podaci od nemoralnog administratora?

Zanimljivo će biti popratiti osnivanje Agencije za potporu informacijskih sustava koja će biti zadužena za komunikacijsku i aplikacijsku infrastrukturu.

Identifikacija korisnika je jedan od najvećih problema. Hoće li biti jedinstveni pristupni podaci i način identifikacije za sve usluge ili će za svaku od njih trebati posebne podatke i poseban način? Kako doći do tih podataka? Stajanjem u dugom redu ispred nekog šaltera?