Blog.hr

Knjiga tjedna: FreeBSD Handbook


Oni koji započinju s korištenjem Linuxa obično ne znaju od kuda početi. Koju man stranicu, koji HOWTO, koji dokument prvo pročitati? Kod FreeBSD-a nema nikakve dvojbe, za početak tu je FreeBSD Handbook. Nakon dobrodošlice i kratke povijesti kreće opis instalacije, osnova UNIX-a, opisan je način instalacije programa i konfiguriranje grafičkog okruženja (X Window System). Slijede rješenja najčešćih zadataka (konfiguriranje uređaja, aplikacija, kernela, ispisa), sistemska administracija i mrežna komunikacija. Ovaj priručnik neće riješiti sve vaše probleme na koje bi mogli naići koristeći FreeBSD, ali ćete zacijelo prvo u nju zaviriti tražeći rješenje.

Priručnik je poprilično detaljan i redovito se ažurira kako izlaze nove inačice FreeBSD-a, a možete ga skinuti u više različitih formata (html, pdb, pdf, ps, rtf, txt).

Što je FreeBSD? Operativni sustav koji se nastavlja na BSD granu Unix porodičnog stabla. Razvoj na njemu započeo je 1993. godine s izvornim kodom 386BSD-a, ali kasnije (1995.) je prerađen pri čemu se koristio 4.4BSD Lite. FreeBSD ima stabilnu (STABLE, sada je to 4.10) i razvojnu inačicu (CURRENT, 5.3). Zbog njegove licence, koja dozvoljava da s njime uradite sve što god hoćete uključujući i promjenu te iste licence, FreeBSD je dosta obljubljen u komercijalnom informatičkom svijetu. Dijelove FreeBSD koda naći ćete u Microsoft proizvodima, a i Appleov Mac OS X se bazira na BSD jezgri.