Preporuke

Od vinograda do stola

PHOTO:

EdukacijaobrazovanjeVinogradarstvoVinarstvo

Prije više od godinu dana naletio sam na jednu obavijest o programu cjeloživotnog obrazovanja "Od vinograda do stola" Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Kako je u meni oduvijek tinjala želja da o vinogradu i vinu doznam više, a činilo mi se da stari načini obrade i proizvodnje vina nisu onaj pravi način, odlučio sam se prijaviti za program. Nisam imao nikakve predodžbe o tome kako bi ta edukacija trebala izgledati, program je na papiru izgledao dosta ozbiljno i bio sam siguran da ću naučiti nešto jer je do tada moje znanje bilo mizerno. Jedino što sam očekivao je da, u stilu s modernim stremljenjima, naučim što više o ekološkoj proizvodnji grožđa i vina.

Nastava se održavala petkom popodne (teorijski dio) i subotom ujutro (praktični dio), a u godišnjem kalendaru bilo je 18 takvih termina. Tako da sam tih 18 službenih početaka vikenda posvetio tome da o vinogradu i vinu naučim što više. Program prati tehnološke zahvate u vinogradu i podrumu pa se uvijek učilo i praktično vježbalo ono što je u tom trenutku bilo aktualno. Nakon prvog kratkog uvoda u program i osnovnih predavanja o vinovoj lozi prva praktična nastava bila je u vinogradu i krenuli smo s rezidbom. Praktični dio nastave odvijao se u Pokušalištu Jazbina gdje se sve naučeno moglo praktično primijeniti i provjeriti. Osim predviđenih termina subotom polaznici su bili pozvani da se priključe i u druge praktične aktivnosti u Jazbini na kojima su mogli naučiti/isprobati i nešto više.

Najbolja stvar u Pokušalištu Jazbina je kolekcija hrvatskih autohtonih sorti vinove loze u kojoj se nalazi 130 sorti od najpoznatijih do onih koje su skoro nestale. Taj praktični dio nastave, krajem ljeta, kada smo prolazili kroz kolekciju i mogli probati svaku od sorti bio je jedan od najboljih dijelova nastave. A takvih trenutaka bilo je još dosta.

Najvrjedniji dio ovog programa su profesori koji drže nastavu. Radi se redom o vrsnim stručnjacima koji nesebično dijele svoje bogato znanje i nijedno pitanje polaznika nisu ostavili neodgovorenim. Vi možete uzeti knjige koje su propisane kao stručna literatura i sami čitati, ali to nikada neće biti isto jer teško je uvijek razlučiti važno od manje važnog, a često postoje stvari koje nisu napisane u knjizi. U nekim drugim strukama i na nekim drugim fakultetima imamo tipične ex cathedra profesore koji vam autoritativno iznose teoriju koja je vrlo često daleko od prakse. Profesori u ovom programu imaju pravo živo znanje, nakon nastave oni su u vinogradu, laboratoriju, podrumu ili negdje širom Hrvatske u nekim šikarama traže neke nepoznate autohtone sorte.

Nakon svega mogu reći da sam naučio puno, ali najbolje od svega je što sam dobio zdrave temelje za neko bavljenje vinogradom i vinom, imam dobro definirane putokaze kuda treba krenuti, koga treba pitati.

Ne smijem zaboraviti ni kolege polaznike, radilo se o visokomotiviranoj grupici ljudi različitih profila i struka koji su svi dijelili isti interes za znanjem pa je u kombinaciji s odličnim profesorskim kadrom cijela edukacija bila jedno jako zabavno i poučno iskustvo.

Ovih dana su u tijeku upisi nove generacije polaznika i ako imate vremena i interesa preporučio bih da se javite. Program vrijedi svakog centa koji ćete platiti pa čak i ako se ne mislite baviti vinogradom i vinom već samo želite znati (puno) više o tome.

Možda nekog zanima što je s mojim ekološkim stremljenjima s početka priče. Pa recimo da su svedena u realne okvire, naučio sam koje su dobre i koje su (pre)izazovne strane te priče pa bi sada odabrao neki malo lakši put, ali ipak na tom tragu. I jako sam se zainteresirao za autohtone sorte jer mi se čini da tu ima dosta potencijala za koji šira javnost ne zna.

Jedan od primjera je Belina Starohrvatska, sorta koja je skoro izumrla, a genetske analize su pokazale da je roditelj više od 100 svjetskih sorti (Chardonnay, Moslavac, Rajnski rizling...) pa je zovu i Casanovom među sortama. Pokazalo se i da je popularni kalifornijski Zinfandel zapravo Crljenak kaštelanski ili Tribidrag.

Ovaj program otvorio mi je jedan novi i potpuniji pogled na vinogradarstvo i vino. Nadam se da će biti prilike da primijenim naučeno.



Ako prvi put komentirate moguće je da se vaš komentar neće isti tren pojaviti na stranici već nakon dodatne provjere. Hvala na doprinosu i strpljenju.