Politika

Kako je Bernardić promašio prvu loptu?

PHOTO:

Scott AdamsDavor BernardićSDP

Scott Adams (Dilbertov tata) je napisao post o prvim koracima novog izvršnog direktora s osvrtom na Donalda Trumpa. Iznio je i nekoliko zanimljivih natuknica kojih nismo svjesni ili ih namjerno zanemarujemo.

Navodi da ljudi nisu racionalni i kako našim emocijama zauvijek vlada prvi dojam. Zbog toga pametan direktor (ili predsjednik) pokušava u prvim danima napraviti vidljivu promjenu, postići pobjedu. Traži se nešto što je vidljivo, što će svi zapamtiti, što mediji neće propustiti popratiti velikim naslovima, nešto što je u esenciji branda i nešto što je lako promijeniti.

Što je to Bernardić mogao napraviti? Negdje na marginama političkih vijesti mogli smo pročitati kako SDP nije promijenio predsjednika kluba zastupnika u Saboru. Ovdje sad možete zamisliti Johna Olivera i njegov klasičan izražaj kako viče "koja si budala, zašto to nisi napravio?!?".

Predsjednik kluba zastupnika SDP-a je Zoran Milanović koji uživa u tome da ne dolazi u Sabor. To je lopta na volej. Bernardić ga je trebao smijeniti, s njime pomesti pod i na izvanrednoj presici (bez obzira na to što svi mi već mrzimo izvanredne presice) izjaviti kako neradnicima više nije mjesto na funkcijama u SDP-u i kako od sada u obzir dolazi rad, rad i samo rad. Milanoviću ionako nije stalo do tog mjesta. To je bilo lako promijeniti, mediji bi navalili na kost, a Bernardić bi ostavio drugačiji prvi dojam. Pri tome ne mislim na članove SDP-a, oni su već svoje rekli, već na potencijalne glasače.

Ali nije, krenuo je polako, pažljivo, ne želi se zamjeriti...Možda Bernardić radi punom parom, ali mi to ne znamo. Šansa za dobar prvi dojam je propala.

Milanović je upravo zbog tog prvog dojma postao predsjednik SDP-a. Dok su se svi skanjivali, i držali pognute glave nakon Račanove smrti, on je prvi istupio i najavio svoju kandidaturu. Tu prednost ostali više nisu mogli stići.

Umjesto da krene s presingom, jer je 6 mjeseci do lokalnih izbora, Bernardić kreće polako. I onda će čuditi rezultatima izbora. PR stručnjaci SDP-a valjda spavaju, a stručne službe su umorne od izbora pa nisu stigli promijeniti ni sliku predsjednika na svojoj web stranici.

P.S. Nije ni Plenković krenuo s nekim nezaboravnim prvim dojmom. Valjda mu nije trebao, njemu je stranka sama pala u ruke.



Ako prvi put komentirate moguće je da se vaš komentar neće isti tren pojaviti na stranici već nakon dodatne provjere. Hvala na doprinosu i strpljenju.