Vook - da li je lako napraviti e-knjigu?!

e-knjigevook

Vook je servis koji bi vam trebao omogućiti jednostavno uređivanje i izdavanje elektroničkih knjiga. Jučer su svoj servis otvorili javnosti pa možete i sami isprobati kako je lako urediti vlastitu knjigu koristeći samo web preglednik. Najveći problem na tom putu je sadržaj, ali to je za neke pisce zanemariva sitnica. Iznos pretplate na njihov servis i nije tako zanemariv, da li je to opravdana investicija?!


Uređivanje je besplatno, a potreba za pretplatom počinje u trenutku kad želite objaviti svoj uradak. Ali sumnjam da će broj onih koji će doći do tog koraka biti dovoljan da opravda bombastične najave kao što su a game-changer, Call it iBooks Author without the marriage to Apple ili Could Vook (and similar ventures) be about to disrupt an entire industry?. Autori tih izjava sigurno nisu pokušali koristiti Vook.


Početak i ne izgleda tako loše, naslov, dodavanje poglavlja. Možete odabrati 4 osnovna stila koji pristojno izgledaju. Nisam se želio izložiti avanturi podizanja neke .doc (hm, na listi podržanih formata nema .rtf-a) datoteke već sam krenuo s prenošenje tekstova u Content editor. Tu su već počeli prvi problemi, editor se počeo svojeglavo ponašati, pa sam malo zavirio u kod. To nije ništa drugo nego CKEditor. Pokušao sam s ubacivanjem slike pa mi je mala slika od 200x150 točkica završila razvučena preko cijele stranice. Nema kontrole za rastezanje slika već morate ručno unositi dimenzije. Sučelje CKEditora je možda dobro za unošenje tekstova za web, ali kad trebate urediti veću količinu teksta nije niti praktičan ni upotrebljiv. Izgleda da se spomenuta jednostavnost odnosi na posao developera i implementaciju editora, a ne na rad s njim.


Nakon što sam unio par tekstova odlučio sam pogledati na što to liči. Odabrao sam generiranje ePub-a i dobiveni dokument pogledao u EPUBReaderu (dodatak za Firefox, bolji mi radi od FBREadera). Neki razmaci su se izgubili pa je tekst izgledao ružnije, prepoznao je samo prva dva podnaslova kod prikaza sadržaja, a ostali su zanemareni. Kako je ePub predviđen za e-čitače isprobao sam dokument na Pandigital Novel readeru (Android OS). Aldiko se mučio i prikazao samo naslovnu stranicu, AReader nije uspio učitati dokument, a Moon+ Reader se pokazao kao najbolji. No i on je prepoznao samo prva dva podnaslova, ali tekst se poprilično raspao i moj prvi pokušaj nije bio previše čitljiv. Eh da, ako vam netko kaže da je AReader najbolji ePub čitač na Androidu (a ta priča se širi) možete mu reći da nije u pravu i preporučiti Moon+ Reader.


I bez posebnih ePub validatora jasno je da Vook generira jako loš ePub dokument s dosta grešaka. To je glavni razlog zbog kojeg ne bi preporučio njegovo korištenje. Ima daleko boljih alata koji generiraju ispravne dokumente. Čak i dodatak za calibre koji iz rss-a stvara ePub radi to daleko bolje i točnije.


Vook nije opravdao ni moja minimalna očekivanja. Ako baš morate, probajte ga. Da vidite kako se to ne radi. Nije isključeno da će neki mazohisti napraviti nešto s njim. Ali bez puno peglanja to neće ići...



Komentari

29. ožujka 2012. 06:55

To samo znači da ima još dosta prostora za nove servise s boljom implementacijom... :-)