Ubuntu 11.04

linux

Danas sam se odlučio na potez za koji baš i nisam bio uvjeren da ima smisla. Instalacija nove inačice 11.04 Ubuntu distribucije. Tu je taj Unity kojega nameću, a većini se ne dopada, a neki kažu da će 11.04 izdanje biti najgore do sada. Izbjegao sam upgrade s 10.10 jer obično imam hrpu repozitorija sa strane i smućkane pakete pa mi je jednostavnija instalacija na čisto. Home direktorij je ionako na posebnoj particiji, a radnu okolinu podignem relativno jednostavno s nekoliko apt-get poteza.


Za nove distribucije više ne koristim CD medije već uz pomoć Startup Disk Creatora napravim bootabilni USB. To je mali doprinos ekologiji iako stare medije ne bacam već ih taložim u skladištu kao što rade i u nuklearkama. :-)


Kod prvog pokušaja instalater je zapeo na odabiru rasporeda tipkovnice. Kliknuo sam na Croatia, a on mi je pokazivao kanadske rasporede, a sve tipke su bile onemogućene za klikanje. Ponovno sam pokrenuo instalaciju, ovaj puta nije bilo zapinjanja i nakon manje od 10 minuta sve je bilo gotovo.


Prvo pokretanje, prva prijava i prvi problem. Obaviješten sam da nemam očvrsje za Unity. Potrebno je bilo instalirati pogoniče (driver, László) za NVIDIA grafičku. Bilo bi dobro da je taj problem otkriven prilikom instalacije i da je ponuđeno instaliranje potrebnih pogoniča. Nakon instalacije i ponovnog pokretanja dočekao me sav sjaj Unitya.


Ne dopadaju mi se sjene koje bacaju prozori. Gdje se to isključuje? Gdje je pomoć za taj Unity. Zašto se na traku na lijevoj strani ne može kliknuti desnom tipkom miša i dobiti nekakav izbornik? Ubuntu ima pomoć, pritisnite tipku F1, možda će vam pomoći.


Workspace Switcher ima definirane samo 4 radne okoline. Kako povećati njihov broj? Dosta mi je onih koji znaju koliko je korisnicima nečega dovoljno. Da bi se povećao taj broj je instalirati CompizConfig (Advanced Desktop Effects Settings (ccsm) mu je puno ime za koje zna Ubuntu Software Center) i u njemu na General Options postaviti Desktop Size. Problem je riješen, ali zašto se uz pomoć desnog klika miša na ikonu ne bi dobile postavke?


Kako do glavnih postavki? Kliknite na ikonu za isključivanje gore desno i odaberite System Settings.


Gdje su postavke za Unity? Nešto malo ih ima u CompizConfigu (potražite postavke za Ubuntu Unity Plugin). Malo je zbunjujuće da Canonical gura taj Unity, a premalo je lako dostupnih informacija o tome kako ga koristiti. Najbolje je da ipak zavirite u Ubuntu Desktop Guide i da ne napikavate barem par osnovnih stvari koje su tamo navedene.


Sinkronizacija Ubuntu One direktorija i instalacija Dropboxa prolazi bez problema. Sad kad su mi osnovne stvari tu mogu početi s ozbiljnijim radom. Nakon što sam naučio par osnovnih tipkovničkih kratica više mi ni Unity ne izgleda tako grozno. Probleme, koje sam imao na netbooku s prijašnim betama, više ne viđam. Možda taj Ubuntu 11.04 i neće biti najgori. Možda je samo malo drugačiji i treba savladati razlike.



Komentari

28. travnja 2011. 21:21

Ma ne zelim razlike : ). 10.10 mi je do sad bio najbolji Ubuntu koji se po pravilu ne zadrzava vise od mjesec dana.. on je ostao dosta duze. Bojim se da se vec ovaj vikend prebacujem na Debian ili cu ipak porati nesto poput ovog http://askubuntu.com/questions/22946/how-do-i-install-the-latest-version-of-gnome-3

28. travnja 2011. 22:53

Oni koji žele koristiti 11.04, a nedostaju im neki indicator appleti neka pogledaju

29. travnja 2011. 08:12

Ako ti nekaj nije jasno, pa pitaj Marka idući tjedan. ;)

29. travnja 2011. 11:38

Ja sam se posljednjih tjedana igrao sa Natty betama (ubuntu i kubuntu) i iako mi se ispočetka Unity činio jako loš (toliko da sam išao isprobavati kubuntu) s vremenom sam se navikao. Veći problem je u drugačijem načinu rada, a manje u nedostatku funkcionalnosti (vjerojatno će se i to ispeglati s vremenom).

Unity mi najviše leži kod maximiziranih prozora (panel, traka prozora i glavni izbornik su integrirani u jedno), prebacivanje između prozora mi je nekako najšlampavije riješeno (ne volim baš koristiti alt+tab).

29. travnja 2011. 21:33

Možda nekome pomoge http://www.techdrivein.com/2011/04/12-things-i-did-after-installing-new.html

2. svibnja 2011. 21:42

Na Unityu mi se poprilično sviđa što je menu bar uvjek na istom mjestu, kao i na OS X-u. :) Doduše ja sam isprobao tek par aplikacija otvoriti.

3. svibnja 2011. 09:14

Pozdrav,

moram reći da sam ja stavio tek prvi put linux prije tjedan-dva i brzo je došao upgrade na 11.04 pa mi toliko i ne smeta unity, ali mi smetaju neki bugovi. Recimo, da li ste probali izvaditi neku ikonu na desktop? Meni ne radi, stalno javlja neki error. Kada vučem prozore po ekranu zna trzati, a ne bi smio, i slično. No ajde, naučit ćemo se na to :D... Pa nije ni linux tako loš. Sjetite se samo problema sa windowsima.

3. svibnja 2011. 09:27

@Boris: Koja je grafička? Meni povlačenje prozora ne trza na nvidia niti na nekoj intel-on-board-šuć-muć grafičkoj kartici? Ako je nvidia ili ati ne bi bilo loše instalirati restricted drivere za nju.

Ja imam desktop bez ikona pa nisam primjetio problem. :-)

3. svibnja 2011. 09:50

Grafika je GeForce 7600 GS ... nije nešto ali ne bi smio imati problema... sad update-am drivere, pa ćemo vidjeti...

^^ nitko nema ikone jer ne možemo imati i da hoćemo ;)