I najbolji editor za 2010. godinu je…

editoriprogramiranje

..naslov koji je navlakuša. Ne postoji najbolji editor kao što ne postoji niti najbolje odijelo. Može ono biti od najboljeg materijala, imati super moderan kroj, ali ako vam ne odgovara onda tu za vas prestaje svaka priča. Isto tako postoje odijela za razne prigode. Ne možete u tom jednom najboljem odijelu, sve da vam i pristaje, ići baš svuda. Slična priča je i s editorima, barem kad je o programerima riječ.


Netko će reći da tu nema neke prevelike priče ili izbora pa će izbor ograničiti na jedan Editor. Nekome je to Emacs, a nekome Vim. Emacs sam odavno bacio u ormar i više i ne pomišljam na njega, a Vim koristim za manje zahvate u sklopu ssh seansi. Emacs mi je prevelik i preširok, a kod Vima skoro uvijek zaboravim gdje mi je džep te se uvijek ponovno prisjećam kako se ono kopča.


Kod odabira editora jako važna stvar je za što ga koristite, kakav kod uređujete. Da radim u Javi moj izbor bi bio Eclipse. Ako kako se uglavnom bavim Pythonom, Djangom, HTML-om, CSS-om i JavaScriptom onda sam potražio nešto prikladnije. Jedan od mojih zahtjeva prema editoru je bio da se izvršava na sve tri platforme (Mac, Linux, Windows), ali taj zahtjev mi je sada sve više navika, a manje stvarna potreba jer 99% vremena za računalom provodim u Linux okruženju. 2009. godine sam najviše koristio Komodo IDE i Aptanu. Neke njihove buhice su me otjerale u potragu za nečim prikladnijim i bržim i ne toliko proždrljivim kad je u pitanju memorija.


Editra se pokazala kao dobar izbor. Nestrpljiv, kakav jesam, koristim njezin svn trunk i nisam imao nekih većih problema. Napisana je u Pythonu i koristi wxPython toolkit. Njezin autor je napisao i knjigu wxPython 2.8 Application Development Cookbook. Osnovni editor mi je postao puno upotrebljiviji nakon uključivanja pluginova CodeBrowser i Projects. Ono što ne volim kod editora je da imaju neke specifične project postavke i datoteke te da imaju svoj prikaz datoteka u projektu koji se ponekad zna zblesirati (tebe gledam Komodo IDE). Editra nije takva, pokaži joj direktorij i onda radi u njemu. Svjesna je prisustva version control sistema i omogućuje osnovne radnje s njim (ja koristim Git, za ostale ne znam kako rade). CodeBrowser u desnom stupcu omogućava mi lakše snalaženje u kodu, teme i bojice su oku ugodne, brža je i agilnija od Komodo IDE-a i Aptane. Editru sam koristio veliku većinu vremena, ali nekako sam osjećao da može i bolje...


Otkrio sam Scribes. I kod njega sam se odlučio za aktualnu inačicu iz repozitorija. Taj mi se dopao na prvi pogled, ima neke vrlo zgodne mogućnosti, zencoding i snippetsi su dobro riješeni. I on je napisan u Pythonu. Autor je posložio priču na pravi način: Let's design a minimalist text editor that combines simplicity with power.. Ono što će vam prvo upasti u oko je da nema klasične organizacije s tabovima. U redu, ima smisla ono što čovjek govori. Ne nedostaju mi tabovi, niti mi smeta što je svaka datoteka poseban prozor. Ionako je moj desktop podijeljen na nekoliko radnih površina, a editor uživa privilegiju da je sam u svojem igralištu. Problem nastaje kod otvaranja datoteka u nekom projektu. Njegov quick open window je odličan, ali za početni search path uzima direktorij trenutno aktivne datoteke što mi uopće ne odgovara. Eh da mi je neki jednostavan Projects plugin.


Prošli tjedan je na Twitteru Senko spomenuo Sublime Text 2 koji je osim Windowsa (inačica 1.x) počeo podržavati OS X i Linux. Editor je odličan. I brz. I puno dorađeniji i stabilniji nego što bi očekivali od nečega što nosi oznaku alpha. Nije mi trebalo više od pet minuta navikavanja da nastavim svoj svakodnevni posao obavljati u njemu. Onaj sexy minimap pogled koji prvi ljudima zapne za oko i nije mi nešto upotrebljiv. Više bi mi odgovarao code browser pogled. Njegov nedostatak mi nadomješta Ctrl+R. U redu, možda bi code browser i nije potreban. Find -> Goto Anything za otvaranje novih datoteka i preview je famozan. Skoro istu stvar ima i Scribes, ali nema preview. Scribes i Sublime Text su dosta slični po funkcionalnostima samo što je Scribe siroviji, nedorađeniji. Sublime ima zadovoljavajući Files i Folders pogled u lijevom stupcu, ali mi nije jasno zbog čega se mora ručno raditi osvježavanje prikaza direktorija za projekt. Što više koristim Sublime sve više imam potrebu da vidim kako je to napravio Scribes. Sve se više bavim mišlju da napišem neki jednostavan Project plugin za njega koji bi za početak samo postavljao fiksni search path.


Ali vratimo se naslovu. U 2010. godini mi je to odijelo najviše odgovaralo, najudobnije sam se osjećao u njemu pa iza tri točkice u naslovu mogu staviti Editra. Koliko vidim ove godine će doći do promjene na tronu...



Komentari

3. veljače 2011. 02:51

Od svih editora kroz koje sam prošao na svim platformama, Textmate mi se na Macu pokazao najboljim, barem za ono što mi radimo (Ruby, Rails).

Ali isto tako, kad sam tražio windows pandane Textmateu,nekako se taj Sublime pozicionirao kao jako dobar kandidat.

3. veljače 2011. 09:43

Textmate je samo na Macu, postoje klonovi (npr. , ali on se razlikuje od platforme do platforme) i pluginovi za postojeće editore (npr. za Gedit koji je čak i vrlo upotrebljiv).

3. veljače 2011. 10:02

Koristio sam E - TextEditor neko vrijeme, no to jednostavno nije to... Za brže izmjene, na Windowsima koristim Notepad++, na Linuxu Gedit ili vi ako sam zaglavio u komandnoj liniji.

Problem E-TextEditora, između ostalih, je što licenca košta ~ 50 dolara, a ne vidim kako to opravdavaju u odnosu na druge, open source i freeware editore.

Za sve drugo (pisanje softvera različitih namjena) koristim punokrvne razvojne okoline, ovisno o jeziku/frameworku s kojim radim.

3. veljače 2011. 18:32

Nakon što sam dugo vremena žonglirao između Aptane, Komoda i Netbeansa, nedavno sam otkrio, IMHO, najbolji IDE za PHP+HTML+CSS+JS kod -” PHPStorm (http://www.jetbrains.com/phpstorm/). Sve što sam mogao pomisliti da mi treba PHPStorm ima točno tamo gdje bi korisnik očekivao takvu funkcionalnost. Isprobajte, jer imaju 30dnevni trial, a mislim da još uvijek traje akcija koju sam i sam iskoristio gdje nude 50% popusta. Obavezno isprobati EAP verziju koja je donjela hrpu novosti i pitanje je dana kad će biti izdana kao stabilna verzija. Osim PHP editora imaju i Web strom (PHP strom bez PHP komponente), kao i IDE za dosta drugih jezika. Tko ne isproba ne zna šta je propustio. I da, imaju verzije za Win/OSX/Linux.

3. veljače 2011. 22:13

Jesi li probao Komodo IDE 6? Ispravili su puno buhica u odnosu na peticu, uključujući i spomenute kerefeke s prikazom projekata.

4. veljače 2011. 13:31

@Berislav: nisam siguran, mislim da jesam

5. veljače 2011. 04:10

dodao bih SubEthaEdit - http://www.codingmonkeys.de/subethaedit/ - definitivno tko nije neka proba ovaj lean powerful text editor.

5. veljače 2011. 19:40

@ivan taj je samo za Mac OS X pa ne zadovoljava osnovni kriterij. :-) Da se gleda samo OS X zacijelo bih pogledao i kaj nudi .

@Berislav: probao sam opet Komodo IDE 6. Još uvijek mi je prespor.