Najveće razočaranje na domaćem webu 2010.

.hr web

Stack Overflow je poprilično uspio koncept koji ima sve više kopija, ali i vlastitih inkarnacija. Quora je njegova preslika za koju neki tvrde da je slijedeća velika stvar mada meni nije jasno zašto. Stack Exchange je puno uspješniji u širenju i pokretanju novih stranica, otvoreniji je i poznata imena stoje iza njega. Zbog čega bi Quora trebala biti bolja? Najglasniji u tom navijanju je Robert Scoble, ali osim sveprisutnosti on se baš nije proslavio nekim poznavanje tehnologije ili uspješnim predviđanjem.


Bio sam uvjeren da bi jedan bi jedan takav koncept uspio i na domaćem webu. Već sam se polako upoznavao s aplikacijom na kojoj bi se mogao vrtjeti takav servis. I onda je objavljena Razmjena. Kako je iza stranice stajao cijeli tim (tj. tako barem piše na stranici, navedeni su Razmjena vještina, HULK, Razmena veština, Сподели Знаење) poprilično dobro organiziranih zajednica, smatrao sam da nema potrebe da pokrećem išta svoje.


U ovom trenutku na stranici razmjena.org piše da je postavljeno 46 pitanja koja su prikupila 102 odgovora. Posljednje postavljeno pitanje nosi datum 18.12.2010., u prosincu su postavljena 3 pitanja, u studenom 2. Očito je da stranica nije zaživjela. Zbog čega? Pokretači nemaju prevelike potrebe za takvim servisom jer odgovore na svoja pitanja doznaju na brži i efikasniji način, a obični korisnici nisu otkrili servis i nisu našli za shodno da ga koriste?! Zakazala je promocija? Domaći posjetitelji se ne snalaze s takvim konceptom? Već postoji sličan domaći projekt koji je uspio samo ja nisam čuo za njega? Svi koriste slične engleske servise, a oni koji ne kuže engleski ionako ne napuštaju Facebook?


Sigurno ima i puno većih razočaranja na domaćem webu, ali za ovaj servis mi je nekako najžao što nije uspio krenuti punom parom.



Komentari

10. siječnja 2011. 02:07

skoro na sva pitanja odgovor je: da ;) osim da postoji sličan domaći projekt koji je uspio. (ili barem ni ja nisam čuo za njega).

razmjena.org je još uvijek u pilot fazi. eksperimentiranje. promociju smo mislili raditi ako sajt zaživi. čini se da nije zaživio.

osim već navedenih razloga mislim da je ključni problem inicijalna+target skupina. većina korisnika na razmjena.org je u stanju rješiti svoje probleme u relativno kratkom vremenu. u slučaju kad to nisu u stanju najčešće ni ostali korisnici neće to uspjeti rješiti u nekom razumnom vremenu. odgovore koji im trebaju naći će na internetu na engleskom jeziku u sličnim uspješnim bazama/projektima.

razmjena.org je pokrenuta s idejom da bi nekom broju ljudi ovakav servis na maternjem/našem jeziku super poslužio. no krenuti u promociju bez već solidne baze pitanja/odgovora je gotovo sigurno osuđeno na propast.

jedan od načina je napuniti bazu pitanja/odgovora prevođenjem najpopularnijih/najprimjerenijih pitanja/odgovora sa uspješnih engleskih sajteva. to još nismo pokušali. ali bojim se da tu neće biti prevelike navale.

u svakom slučaju hvala za super post za našu internu diskusiju što ćemo i kako dalje sa razmjena.org ;)

10. siječnja 2011. 02:11

Drugi problem je što još ustvari i nisu objavili za širu javnost ;) Fixanje pronadjenih problema je malo potrajalo: http://jira.osqa.net/browse/OSQA-446 http://jira.osqa.net/browse/OSQA-455 http://jira.osqa.net/browse/OSQA-482

10. siječnja 2011. 10:02

Sve drugo na stranu, pa ovo je osim konceptom i (loš) pokušaj kopiranja dizajna Stack* sajtova. Pardoniram, ali sve i da sam znao da ovo postoji ne bih mu više ni prismrdio nakon prvog posjeta s obzirom da je očiti ripoff. Hajd' mamaši, malo više originalnosti, ovo je porazno :-(

10. siječnja 2011. 11:29

Kao što već znamo, izravno kopiranje globalnih rješenja rijetko kad može uspjeti na domaćoj razini, osim ako je model takav da iskorištava lokalne specifičnosti (cf. Kolektiva). Čemu raditi kopiju Quore ili StackOverflowa kad sve odgovore možemo saznati na tim sajtovima? Jedini je preduvjet da znamo engleski, što je danas ionako preduvjet za obavljanje bilo kojeg IT posla.

11. siječnja 2011. 02:02

@vedran originalnost? dizajn? promašio si ceo fudbal... http://razmjena.org je stack overflowa sa svojom defaultnom temom.

@berislav trošak pokretanja i održavanja sajta je u našem slučaju minimalan. iako su male šanse za uspjeh mi mislimo da se vrijedi igrati, pokušavati, pa i fejlati. iz istog razloga zbog kojeg se pokreću wikipedije na malim jezicima i mi smo pokrenuli razmjena.org

11. siječnja 2011. 12:03

Problem je definitivno u tome što svi koji imaju nahođenje prema stvarima koje se mogu vidjeti na razmjena.org (programiranje, administriranje, elektronika, hardveraj) znaju engleski i lakše mogu naći odgovore tamo.

Što znači da razmjena.org (ili bilo koji drugi takav site ... u zadnjih 10tak godina je bilo bar toliko domaćih pokušaja programerskih siteova/foruma) može poslužiti kao podrška zajednici koja se već okuplja oko Razmjene Vještina ("razmjenjivačima"), a puno su manje šanse da zaživi kao stamostalni/veći projekt.

IMHO ono što kod nas ima smisla je i ono što je Berislav rekao - misli globalno djeluj lokalno :-) Lokalni softver općenito ima smisla gdje služi specifičnostima tržišta. Primjeri: - svi koriste globalni MS Office (ili OO), ali hrvatske programe za knjigovodstvo - Groupon nam nema smisla ali Kolektiva (ili neki njen hr konkurent) ima - Tutoriali o programiranju nemaju smisla ali Coolinarika ima smisla

Anyways, kad je već razmjena.org tu i kad ima NEKAKAV sadržaj, ja bih rekao da je sad pravo vrijeme da se gurne u promociju i širenje. Ja recimo nisam imao pojma o siteu dok nisam pročitao ovaj post.

Evo jedna ideja za promociju: kontaktirajte lokalne/studentske/slične udruge s kojima ekipa iz Mame već ionako ima dobre kontakte (jedan primjer: KSET) i nagovori ih se da aktivno učestvuju na siteu.

Druga ideja (to ionako svi rade): ima dosta Twitteraša/FB-ovaca koji su na razmjena.org, tweetajte/likeajte/shareajte, ljudi. Pišite blog postove o tome. Ako je drvo palo u šumi a da to nitko nije vidio, ko da i nije.

Evo ja već jesam (tweetao, ne pao u šumi :-)

11. siječnja 2011. 13:35

@senko: razmjena.org i jest zamisljena za manju grupu razmjenjivaca, a ne kao hrvatski stackoverflow. Kao sto se moze i vidjeti to je nasa mala igracka koja mozda preraste u nesto vece (ako bude volje). Svi koji zele aktivno sudjelovati mogu se prijaviti na razmjena kod lists.iugrina.com.

@vuk: hvala na ovom postu :D Vec smo se bili uspavali

11. siječnja 2011. 13:56

@Marcell Dakle uzeli ste gotov softver bez ikakvih modifikacija koji uz to dolazi sa skinom koji je direktna kopija jednog od najboljih postojećih QA sajtova bez da ste uložili truda barem u minimalne modifikacije layouta pa u startu ostavljate katastrofalan dojam plagijatora. A uz to niste ni promovirali sajt. Reci mi, da li ste zaćuđeni što nije zaživio? :-)))))))))))

11. siječnja 2011. 14:17

@vedran promocija nije rađena jer nismo ostvarili kritičnu masu sadržaja s kojom bi krenuli u promociju. očito da ćemo, prije svega zbog ovog posta, krenuti u neku promociju. "katastrofalan dojam plagijatora"? hahahaha... big faking dil...

11. siječnja 2011. 14:58

@Marcell Očito jest "big faking dil" jer Vam sajt umire u mukama neželjenog pobačenog fetusa :-)

22. siječnja 2011. 08:32

@marcell

Please, do not feed the troll

http://files.nireblog.com/blogs/ateyavana/files/please-do-not-feed-the-hoboken-trolls.jpg

7. svibnja 2012. 14:18

Inače, što bi na kraju sa razmjena.org i velebnim planovima "neke promocije"? :)