DORS/CLUC 2010 predavanja

.hr webdogađajiit

Slijedom nespretnih okolnosti na DORS/CLUC 2010 sam došao tek na Mrakovo predavanje o predsjedničkoj kampanji na Linuxu. Jedna njegova rečenica je potvrdila ono što većina informatičara iz drugih tabora poriče: Linux je konkurentno rješenje za desktop u radno orjentiranoj okolini. To poricanje više proizlazi iz nedovoljnog iskustva, ustavljenih navika, pomalo i straha, nego što ima realne temelje. Što je to Mrak rekao? Neki ljudi osam mjeseci nisu skužili da rade na Linuxu, a ne na Windowsima.


Njegova priča potvrdia je i da su moje predodžbe o katastrofalnoj sigurnosti u državnim i javnim institucijama točne. Sigurnost se na svodi na postavljanje neprobojnog vatrozida. Računalna sigurnost je jedan složeniji proces u kojem sve pada u vodu ako ste zaboravili na najslabiju kariku.


Mrakovoj priči smo se uglavnom smijali, ali kad je Harald Welte počeo priču o katastrofalnoj sigurnosti GSM mreže sigurno je bilo onih koji su ozbiljno počeli razmišljati o tome da više uopće ne koriste mobitel. Harald je i glavni developer u OpenBSC projektu koji bi vam mogao biti zgodna igračka ako vam pod ruku dođe neka rashodovana bazna stanica.


Darko Sokolić i Hrvoje Vulin su pričali o DRBD-u, a ja sam shvatio da sam to vidio u produkciji i da čovjek to mene to vrti već 3 godine na produkcijskim poslužiteljima. Tonimir Kišasondi je nastavio u sigurnosnom stilu o sigurnosti autentifikacije i tokenima. U praksi je pokazao kako radi YubiKey.


Zanimljive novosti mi je otkrio Darko Gulija u svojem predavanju o spajanju distribuiranih podataka širom weba (Linked Data). Jedna od tih novosti (za mene) je DBpedia koja omogućava zanimljve upite nad podacima s Wikipedije.


Silvia Kolarić, uz podršku Vinka Prelca, pričala je o FLOSS-u u nastavi informatike u osnovnoj školi i predstavila aplikacije koje je ona koristila. Najavila je i projekt Menta, live DVD sa svim aplikacijama koje su potrebne u nastavi. Kroz predstavljanje se iskristalizirao glavni problem informatike u našim školama. Ovaj ili onaj operacijski sustav je tu najmanji problem, najveći je problem u školskom programu koji je skrojen po nekim čudnim mjerama i ne daje ono što bi trebao dati: osnovna i opća znanja koja su temelj za daljnju nadogradju.


Tijekom dana je više puta spomenuto kako na Linuxu nema virusa pa je tijekom Silvijinog predavanja iz auditorija stigla primjedba kako nije istina da za Linux nije potreban antivirus i da je to zavaravanje korisnika. Iako ne treba zanemarivati taj sigurnosni aspekt, činjenica je da velika većina Linux korisnika ne koristi antivirus, a da sigurnost njihovih računala nije zbog toga narušena. Primjer za to je i spomenutih 8 mjeseci predsjedničke kampanje i hrpa računala bez sigurnosnog incidenta.


Antivirusi imaju i dodatnu osobinu o kojoj se rijetko kada govori: usporavaju rad računala i stvaraju dodatne probleme. To se obično očituje kad treba kopirati datoteke s jednog mjesta na drugo (situacije u kojima je isključivanje antivirusnog programa dovelo do ubrzanja od 100 puta) ili kad nespretno zaključavanje datoteka uzrokuje neočekivano ponašanje aplikacija koje pišu u njih (korumpirane datoteke ;-)).


Žao mi je što nisam imao vremena popratiti uvod u NOSQL baze podataka i okrugli stol koji je slijedio nakon toga, ali valjda je to snimljeno pa se bude kasnije moglo pogledati.


Sve u svemu, zanimljiv dan na konferenciji.



Komentari

6. svibnja 2010. 11:53

ok, ok...da se referiram samo na prvu recenicu posta - nadam se da ces mi oprostiti "nespretne" okolnosti :), a tebi cu se vec nekako iskupiti, sorry jos jednom...